Жилищата в Пловдив са поскъпнали през третото тримесечие на 2018 г. на годишна база повече, отколкото тези в столицата. Това показват разпространени вчера данни на НСИ.

Това се случва за първи път, откакто НСИ възстанови наскоро индекса на цените на жилища. В Пловдив те са нараснали с 9,6%, докато в столицата поскъпването е 7%. Нарастването на цените във втория по големина град в България идва преди всичко от поскъпването на съществуващите жилища, чиито цени нарастват с 11,5% (виж графиката) на годишна база, а не толкова от новото строителство, чието поскъпване за същия период е 6,2%.

В София е обратното - новото строителство поскъпва с 8,1% спрямо година по-рано, а съществуващите жилища - с 6,5%.

Бургас също изпреварва столицата по ръст на цените - там жилищата са поскъпнали със 7,4% през третото тримесечие на 2018 г., като то засяга повече новите жилища, отколкото съществуващите.

От шестте големи града в страната най-слабо са поскъпнали цените в Стара Загора - само с 4,4%.

Средното за страната поскъпване през третото тримесечие е 6,3% и е най-слабото от няколко години насам.

Южният централен район, чийто център е Пловдив, води по поскъпване на имотните цени. Те нарастват с 9,2% на годишна база, следвани от цените в Североизточния район, чийто център е Варна, със 7%. Югозападният район, чийто център е София, е едва на трето място със средно 6,5% нарастване на цените. Същото подреждане важи и за индекса на цените на новото строителство и на старото.

Откакто възстанови индекса на жилищните цени, НСИ вече събира данни от реални сделки, предоставени от имотни агенции, без разходите за прехвърляне и за регистриране на сделките.