В управителния съвет сега е единствено бившият му председател Дончо Атанасов

След поредната оставка в ръководството на АПИ - тази на председателя на управителния съвет Светослав Глосов, агенцията остана само с един началник. Бившият ѝ шеф Дончо Атанасов остана единственият член на управителния съвет.

Председателят му Глосов депозирал оставката си пред премиера Бойко Борисов в сряда сутринта преди заседанието на кабинета.

“На редовна оперативка при премиера, която се провежда всяка седмица във връзка с въвеждането на електронната система за таксуване, бяха обсъдени проблемите през първите дни на 2019 г. Премиерът остро разкритикува организацията по въвеждането на системата и поиска политическа отговорност. Глосов незабавно реагира и депозира оставката си”, съобщи регионалният министър Петя Аврамова в Министерския съвет.

Самият Глосов потвърди: “След разговора, който проведохме с премиера, считам, че аз нося повече отговорност от тази, която беше поета в началото на седмицата.” Той добави, че е направил за АПИ каквото е могъл и няма лоши чувства към премиера - напротив, той бил постъпил правилно.

Проблемите с въвеждането на е-винетките доведоха до още три оставки в събота. Едната от тях даде третият и последен член на управителния съвет на АПИ Веселин Давидов.

Отиде си и директорът на Националното толуправление Антон Антонов. Той се задържа на поста си едва два месеца, след като беше назначен през първата седмица на ноември миналата година. Третата оставка даде Радослав Николов, съветник на регионалния министър.

Започваме незабавно да работим по окомплектоването на агенцията, увери Аврамова. Тя призова всички шофьори да спазват закона и да заплащат пътни такси независимо от гратисния период.

Вече има много начини и няма технически причини да не си купят винетка, добави министърката.

“Капш”: Не отговаряме за сайта bgtoll.bg

Според сключения с АПИ договор в обхвата на работата на фирмата изпълнител “Капш” не влиза изграждането и оперирането на сайта bgtoll.bg, съобщиха в официално становище от компанията.

“Капш” е трябвало да направи онлайн магазин за продукти за таксуване при използване на пътната мрежа, в който се влиза през сайта. Магазинът е тестван и одобрен от Световната банка в качеството ѝ на надзорен орган, изясняват от фирмата. Тя не е отговорна и за конвертирането на винетки, както и за сайта, през който се прави това, нито за плащанията в брой.

В становището се посочва още, че на 14 декември АПИ и “Капш” подписват протокол за предаване на системата за е-винетка. След това те са изцяло под контрола на АПИ, която отговаря и за ежедневното функциониране и опериране на системата.

“Капш” приветства проверката на министерството и е уверена, че всички ангажименти към властите и по отношение на договора са изпълнени”, казват още от компанията.