Растежът на глобалната икономика ще се понижи до 2,9 на сто

Оптимистичната прогноза за българската икономика през 2019 г. е за ръст от 3,9%, показва анализ на Уникредит Булбанк.

“Очакваме ръстът на БВП да се ускори до 3,9% през 2019 г. спрямо 3,5% през 2018 г. Водещите фактори за ускорението включват умерен фискален стимул, ускоряване на инвестициите и по-ниски цени на енергийните суровини. Отслабването на негативните ефекти от кризата в Турция също ще помогне за възстановяването на износа през 2019 г. ”, се посочва още в доклада. От компанията прогнозират забавяне на растежа на БВП до 3% през 2020 г. заради очакваното чувствително забавяне на развитите икономики и на влошаването на условията на финансиране. Според данните се очаква средногодишната инфлация да се повиши от 2,8% през 2018 г. до 2,9% през 2019-а, а през 2020 г. да се понижи до 2,6%.

Световната банка през лятото прогнозираше ръст на българската икономика от 3,6% за 2019 г. Но според актуализираната прогноза в доклада “Потъмняващи перспективи” е намалена с 0,5% и очакванията са за 3,1% ръст на БВП. По прогнозни данни през 2020 г. се очаква растежът да се забави до 3 на сто, а през 2021 г. - до 2,8%.

Световната банка посочва, че забавянето на износа и недостигът на работна ръка е забавило растежа в България, както и в Хърватия и Румъния.

Според доклада ръстът на глобалната икономика ще спадне от 3% през 2018 г. до 2,9% през 2019-а. Главните фактори ще бъдат силните търговски напрежения, намаляващото производство и финансовите сътресения в бързо развиващите се икономики.

Очаква се бързо развиващите се пазарни икономики да постигнат растеж от 4,2% тази година, а развитите икономики - 2%.

“Сега обслужването на дълговете изяжда държавните приходи и създава трудности на правителствата при финансирането на основни социални услуги”, каза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, която ще поеме временно ръководния пост в банката от 1 февруари след оттеглянето на Джим Йон Ким.

Най-песимистичната прогноза за българската икономика е ръстът да бъде 3%, прогнозира застрахователят Euler Hermes. Според анализатори главните фактори са спадът на експорт през 2018 г. спрямо предходни години. България е в групата на страните с продължаващ растеж на несъстоятелността.