Китайският индекс на потребителските цени, основният показател за инфлацията, през декември се е увеличил с 1,9% на годишна база, което е с 2,2% по-малко от ноември, сочат данни на Националното статистическо бюро.

Повишението е най-ниското от юни 2018 г. насам. Цените на храните са се повишили с 2,5% на годишна база, като приносът им за общия ръст на индекса е 0,48 процентни пункта. Цените на медицинските продукти и услуги са се качили с 2,5%, в сферата на образованието, културата и развлеченията – с 2,3%, докато тези свързани с жилищата – с 2,2%. Цените на петрола през декември бяха по-ниски, като на бензина и дизела намаляха съответно с 0,5% и 0,3%, предаде bulgarian.cri.cn.

На месечна база индексът на потребителските цени през декември остава непроменен спрямо месец по-рано.

Данните на Националното статистическо бюро показват също, че индексът през 2018 г. се е увеличил с 2,1% на годишна база, което е с 1,6% повече спрямо 2017 г. За първи път през последните четири години той надхвърли 2%.

Прогнозите са, че фактори като превенцията и контрола на африканската чума по свинете, политиките за улесняване на вътрешното потребление и новите мерки за данъка върху доходите на физически лица ще окажат влияние върху индекса на потребителските цени през тази година, заявиха от Центъра за изследване на развитието към Държавния съвет.