60% от австрийските компании в България планират нови инвестиции през следващите две години. Това показва проучване, изготвено от Австрийското търговско представителство. Резултатите бяха представени на пресконференция от ръководителя на представителството Улрике Щрака.

Почти същият процент от бизнеса е готов да вдигне заплатите на служителите с между 1 и 5% през 2019 и 2020 г. 33,3% от компаниите биха предложили и увеличение от 6 до 10 на сто.

33% от фирмите оценяват положително бизнес климата през миналата година и също толкова очакват подобрение през 2019 г. Над половината не очакват влошаване.

Липсата на кадри - квалифицирани или не, както и лошата инфраструктура са основните затруднения пред австрийския бизнес у нас. От регулаторна гледна точка очакванията са за борба с корупцията и престъпността, правната сигурност и намаляване на бюрокрацията.

В проучването са взели участие 96 компании. 70% от тях реализират над половината от оборота си на българския пазар. При повече от половината участвали фирми е имало увеличение на оборота и на поръчките към тях през миналата година, като очакват тенденцията да продължи и през тази.

През първата половина на 2018 г. вносът от Австрия към България се е увеличил спрямо 2017 г. с 3,8% до 356 млн. евро, а износът от България към Австрия е намалял с 2,4% до 253 млн. евро. Австрийският износ на услуги достига 127 млн. евро през първата половина на 2018 г., а вносът - 281 млн. евро - ръст от 6,4%, което представлява излишък по сметката на България в размер на 154 млн. евро.