Отлагането на закона за горивата удължавало живота на сивия сектор

Българската петролна и газова асоциация (БПГА), чийто председател е Валентин Златев - шеф на “Лукойл България, напуска КРИБ.

Причината е, че работодателската организация е подкрепила отлагането на влизането на закона за горивата с 6 месеца. Предложението бе на икономическия министър Емил Караниколов и бе гласувано в сряда от правителството.

“БПГА изразява дълбокото си разочарование от действията на конфедерацията, на която е лоялен член”, заявиха от петролната организация в специална декларация в четвъртък.

От асоциацията допълват, че от КРИБ не са съгласували с нея становището си, нито дори са били информирани за съществуването му.

От КРИБ пък съобщиха, че са взели решение да подкрепят отлагането на закона, след като въпросът бил разглеждан на последните четири редовни заседания на управата на конфедерацията. Въпроси около влизането в сила на закона били повдигнати от Камарата на строителите в България, Българската минно-геоложка камара и Българската асоциация на металургичната индустрия.

В декларацията на БПГА се посочва още, че организацията е категорично против отлагането на закона, тъй като това означавало продължаване на живота на сивата икономика в структуроопределящ сектор за България, какъвто е производството и търговията с течни горива.

Членовете на БПГА изразяват и възмущението си от това, че се предлага отлагане без никаква дискусия и консултации със засегнатия бранш. Петролите компании смятат, че се прави целенасочен опит дискусията за ограничаване на контрабандата, измамите с ДДС и други незаконни схеми в сектора да се измести от спекулации за противопоставяне на големи и малки фирми в бранша и за ограничаване на свободната конкуренция.

“Заявяваме, че това никога не е било цел на компаниите, членуващи в БПГА. Нееднократно публично сме изразявали мнението си, че в условията на пазарна икономика трябва да има равнопоставеност между участниците на пазара, която може да се осигури чрез ясни законови правила в сектора”, твърдят от асоциацията. И допълват, че са поискали среща с премиера Бойко Борисов, за да представят своята позиция.

ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ
ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ

Във вторник по време на заседанието на тристранката Караниколов заяви, че предлага отлагането на закона заради забележки от страна на КРИБ и АИКБ, както и на малките търговци.

“В закона за горивата не са взети предвид специфични съоръжения за зареждане на гориво, каквито са в секторите строителство, минно добивна промишленост, металургия. Има мобилни цистерни и извънгабаритни техники, които няма как да бъдат закарани до бензиностанции. Затова настояваме да бъдат включени в обхвата на закона такива съоръжения”, заявиха от КРИБ.

Караниколов даде пример за конкретен проблем, представен от минно-геоложката камара - трябвало да се разглобят всички машини под земята, да се качат в базата, за да заредят от бензиностанцията, и отново да се сглобят долу. Министърът уточни, че всички засегнати страни са били категорични, че този закон трябва да го има, но трябва да създаде необходимата конкурентна среда. И увери, че през тези шест месеца ще се работи с всички заинтересовани.