През 2024 г. ще приключи разширението на газовото хранилище "Чирен". До тогава трябва да се завършило строителството на подземни и надземни съоръжения на газохранилището. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен контрол. Тя обясни, че в момента там се провеждат триизмерни полеви сеизмични проучвания. Те ще определят окончателния вариант за разширение на газовото хранилище, уточни министър Петкова, цитирана от БТА.

Забавянето на разширението е било поради обжалване на един от участниците в обществената поръчка, допълни министър Петкова. От 25 май 2018 г. "Булгартрансгаз" е подписал договор за изпълнение на поръчката и тя в момента се изпълнява, посочи Теменужка Петкова.

След реализацията на Южния газов коридор и интерконектора между Гърция и България /IGB/, страната ни ще може да получи 1 млрд. куб.м газ от Азербайджан, заяви енергийният министър. Петкова добави, че по този начин ще се изпълни договорът от 2013 г. между "Булгаргаз" и азербайджанската компания СОКАР. Това е една трета от потреблението на България на природен газ, посочи министърът на енергетиката.

За да се изпълни този договор, трябва да се реализира интерконекторът между Гърция и България, изтъкна Теменужка Петкова. По думите й началото на строителството на интерконектора трябва да започне до 2-3 месеца. До втората половина на 2020 г. интерконекторът трябва е готов. Тогава трябва да бъдат и първите доставки на природен газ по Южния газов коридор. Проектите на Южния газов коридор и интерконектора се движат паралелно. "Договорът със СОКАР ще бъде изпълнен и той е пряко свързан с реализацията на интерконектора Гърция - България, който трябва да бъде въведен в търговска експлоатация 2020 г.", информира енергийният министър.