Това е една голяма манипулация, КРИБ не е подкрепил, а е поискал отлагането на влизането на закона за горивата с 6 месеца. От много време алармираме за този закон и водим диалог с тези, които го създадоха, за да може да не пострада тази индустрия, която е 25% от БВП. Това каза за bTV председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. 

Припомняме, че заради тази подкрепа на отлагането на закона Българската петролна и газова асоциация (БПГА), чийто председател е Валентин Златев - шеф на “Лукойл България, напуска КРИБ.

"Още лятото когато този закон беше подготвен и с лобирането на Валентин Златев тръгна да се прокарва КРИБ излезе с остра декларация. В офиса на КРИБ проведохме различни срещи, всички страни бяха заинтересовани, всички които може да им навреди този закон. Успяхме да изключим земеделците от този закон", добави Домусчиев.

"В последствие неколкократно е питано какво правим с този закон, многократно сме призовавали Българската петролна и газова асоциация да направят стъпки, докато закона не е влязъл в сила, но така и не се стигна до нищо, просто една арогантност и непонятно за мен отношение. Тук имаше монолог, един закон се прокрадна насила от един човек, КРИБ си замълча, АИКБ даже искаха вето върху този закон. След като не се направиха корекции преди нова година беше повдигнат въпроса и в крайна сметка представителите на браншовите организации проведоха срещи с финансовия и икономическия министър и направихме всичко, този закон да бъде спрян", добави той.

"Този закон поддържа определени интереси, как строители ще напуснат обекта и да търсят лицензирана бензиностанция. Трябваше тези индустрии, които са 25% от БВП да понесат големи загуби и да имат проблеми. И ако не спазваха закона от ден 1 щяха да са престъпници", каза още той.

"Нямам никакъв личен конфликт с Валентин Златев, имаме добри отношения. Той се опитва да натиска КРИБ, нямам нищо против. Не мога заради интересите на един човек да ощетя интересите на хиляди фирми. Може да ми е много симпатичен, но ролята на КРИБ е да защитава интересите на българския бизнес", каза Домусчиев.

"За два дена получихме стотици писма и поздравления от най-различни фирми. Следващата седмица ще имаме много нови членове, благодарение, че ние спряхме този закон", добави председателят на КРИБ.

Фалирали предприятия заради високата цена на тока няма, но има предриятия, които са си намалили производството и ще чакат да се намалят цените. Голяма част тока се доставя от НЕК, от АЕЦ и от ТЕЦ Марица-Изток 2. Този монопол дава възможност за злоупотреби. Цените достигнаха в пъти цената спрямо предходната година, това нещо не се контролира, не се проверява и не се взимат мерки. Всеки един си начислява увеличението на цената на електроенергията, това ще трябва да се плати от потребителите. 

Моята прогноза е, че до края на март цената ще е висока, от април нататък може да има поевтиняване. Нямам доверие в Министерството на енергетиката, срещите там са безсмислени. Цената на електроенергията и работната ръка са ключови, ако искаме нашата икономика да бележи ръстове. Нашата икономика става много неконкурентноспособна, започваме годината с лоши новини.