Спешна проверка на съоръженията на трите електроразпределителни дружества, включително и на електромери и табла на техни клиенти, ще правят съвместно Министерството на енергетиката и КЕВР.

Тя започва във вторник и ще продължи до 25 януари, съобщиха в петък министър Теменужка Петкова и председателят на регулатора Иван Иванов.

Проверките са заради съмнения за прекалено големи количества ток, който трите дружества купуват от борсата. Обясненията са, че с тях покриват технологичните си загуби.

“Тази електроенергия заема около 30% от цялото количество, което се търгува на борсата в сегмента “ден напред”, обясни Петкова

В края на миналата година и началото на тази токът на борсата значително поскъпна. Имаше моменти, в които цената му достигаше до 180 и 190 лв., а преди дни - до 207-250 лв. за мегаватчас. Средната цена на този ток за цялата 2018 г. беше около 80 лв. за мегаватчас.

Високите котировки напоследък доведоха до протести на бизнеса и до извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничесто във вторник, на което темата бе обсъждана. Тогава Петкова обеща държавата да вземе мерки.

Екипите, които ще проверяват електромерите и съоръженията на разпределителните дружества, са вече готови. В тях влизали качествени експерти. Проверките започват от електроразпределение Север, след това - Юг, и накрая - Запад, обясни Петкова.

Междувременно в понеделник в КЕВР се събират ръководителите на трите електроразпределителни дружества заедно с ръководствата на трите големи компании от БЕХ, които продават ток на борсата: АЕЦ “Козлодуй”, ТЕЦ “Марица-изток 2” и НЕК, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов.

На заседанието ще присъстват и шефовете на енергийния холдинг, ЕСО и борсата. Целта е да се обсъди какви други енергийни пакети могат да се предложат на борсата. В момента там ток се продава предимно в сегмента “ден напред”, а това редовно предизвиква недоволството на бизнеса, тъй като много производства имат графици, за които това не е удобно.

Иван Иванов заяви за пореден път, че въпреки проблемите няма да допусне токът за битовите потребители да поскъпне шоково от 1 юли. Той нарече неоправдани и злокобни прогнозита, че цената щяла да се вдигне с 15-20%. Иванов уточни, че повишение може да има максимум с процента на натрупаната инфлация, както е правено в последните 4 години.