Компанията набира  персонал от тази година

“Бош софтуер иновейшънс” отваря скоро център за създаване и развитие на автомобилен софтуер в “София Тех парк”, научи “24 часа”.

Компанията е започнала да набира екип от началото на годината. Изпълнителният директор на “София Тех парк” Тодор Младенов потвърди, че софтуерното поделение на немската “Бош” е техен наемател от 1 януари тази година. “Заявиха, че им трябва пространство за около 120 човека и са настанени в инкубатора, тъй като има такава възможност и за подобни фирми”, каза той.

В кратко съобщение на сайта на тех парка се казва, че “Бош” разчита в развойния център да продължи със създаването и развиването на софтуер за автомобилния сектор. Компанията работи за всички големи немски автомобилопроизводители, доставяйки им навигационен и диагностичен софтуер, както и такъв, подпомагащ управлението на автомобила, и други компоненти като хидравликата, горивната част и др. Отделно произвежда и оборудване за автосервизи, включително и диагностична техника за изгорелите газове.

Очаква се през тази или следващата седмица от “Бош” да подпишат договор, по силата на който държавата ще им даде клас за инвеститор и ще имат възможност да получат преференции по Закона за насърчаване на инвестициите. Според източници от сектора за производство на авточасти у нас идването на автоподелението на “Бош” у нас е свързано с евентуално привличане на голям производител на автомобили.

Преди около половин година генералният директор на “Робер Бош” ЕООД Михай Болдижар намекна в интервю за “24 часа”, че компанията оглежда терени и площи за развиване на дейност в България, но без да спомене за какво става дума. Отделно от това “Бош” има развоен център в София, който разработва софтуер за домакински уреди, сгради и за енергетиката.