От Министерството на човешките ресурси и социалното осигуряване (МЧРСО) съобщиха, че през тази година ще започнат прилагането на серия нови мерки за оптимизиране на пазара на труда и гарантиране на устойчива заетост, предава bulgarian.cri.cn.

Те ще включват преференции за компаниите наемащи определени категории служители, както и съкращаване на социалноосигурителната вноска, която работодателите плащат. Според високопоставен източник от министерството, фирмите с нулев или нисък процент на уволнения на свои служители ще могат да си възстановят половината от вноската към бюджета за безработица от предходната година. Ще продължи прилагането и ще бъдат разширени проектите за наемане на завършващи колеги, мигранти от селските райони и ветерани от армията. През настоящата година прогнозите са на пазара на труда в градовете да се влеят нови 15 милиона души, включително и рекорден брой завършващи колеги – 8,34 милиона.

През 2018 г. в китайските градове бяха създадени 13,61 милиона нови работни места, което е със 100 000 повече от предходната година. В края на декември градската безработица е била 3,8%.