От март Комисията за финансов  надзор ще има нов шеф

Петима експерти, избрани от парламента с 6-годишен мандат, надзирават бизнес за над 20 млрд. лв. Толкова са вече общите активи на застрахователите и пенсионните фондове, за които отговаря Комисията за финансов надзор.

Две от местата във финансовия регулатор обаче са вакантни. Заради скандалите около фалита на ЗК “Олимпик” в края на миналата година единият от зам.-председателите на комисията - Ралица Агайн, сама подаде оставката си, а депутатите я гласуваха без особени дебати.

Председателят на комисията за финансов надзор

Карина Караиванова

от март ще замине

за Лондон,

където, по решение на кабинета, ще заеме мястото в ЕВБР на досегашния български представител Калин Митрев, чийто мандат изтича тази година.

Караиванова е магистър по финанси и банково дело. Има три сертификата по финансов мениджмънт - от Индия, Ирландия и от японското финансово министерство. На отговорния пост я изстреля финансовият министър Владислав Горанов. Караиванова бе заместник финансов министър от ноември 2014 до юли 2016 г. Преди това оглавяваше ключова дирекция във финансите- “Национален фонд”. Тази дирекция управляваше предприсъединителните фонодове на ЕС, а сега ръководи сертифицираащия орган за оперативните програми, структурните и кохезионните фондове на ЕС. Казват, че в нейно лице финансовият министър видял

лоялен и добре

подготвен експерт

Единият от заместниците на Караиванова - Бойко Атанасов, който бе избран от парламента на 11 октомври 2017 г., е познат повече като данъчен номер 1, след като дълго време оглавяваше НАП. В приходната агенция той е от 2006 до 2017 г. През май 2017 г. Владислав Горанов го

изтегли оттам,

за да го направи

свой заместник

На опитния в данъчната политика Атанасов бе поверено оперативното ръководство над НАП, митниците, финансовата инспекция и комисията по хазарта. Сега, във финансовия регулатор Атанасов ръководи управление “Надзор над инвестиционната дейност”. Негова е отговорността всеки лев, поверен на пенсионните дружества и застрахователите да не носи загуби, да се влага при нисък риск и да носи максимално възможна доходност.

Бившият шеф на данъчните Бойко Атанасов има шансове да оглави финансовия регулатор.
Бившият шеф на данъчните Бойко Атанасов има шансове да оглави финансовия регулатор.
Според няколко независими източника е много вероятно Бойко Атанасов да замести Караиванова на върха на КФН. Но според хора, близки до комисията, в надпреварата за мястото на Караиванова активно се включила другият зам.-председател на КФН - Дияна Йорданова. Тя в момента отговаря за “Осигурителен надзор”, а на този пост бе избрана от парламента заедно с Атанасов на 11 октомври 2017 г. От 2007 до 2017 г. Йорданова е депутат от ГЕРБ, а в 44-ия парламент бе зам.-председател на бюджетната комисия. Аргументът, който може да наклони везните в нейна полза, е, че тя има

подкрепата на

най-голямата

парламентарна група

и се ползва с доверието на шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Владимир Савов, който пое временно ресора на Ралица Агайн, пък може да остане за постоянно зам.-шеф на КФН. Неговите шансове да заеме поста като титуляр растат заедно с опита който има, както и с приближаването на стрес тестовете. Което означава, че парламентът ще трябва да избере само един нов член на комисията.