Държавната енергетика ще осигури допълнителна електрическа енергия за платформа „Ден напред“, което ще нормализира борсовия пазар. Това обяви ресорният министър Теменужка Петкова след среща в КЕВР с ръководителите на НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица-Изток 2“, енергийната борса, ЕСО, трите ЕРП.

Целта на мерките е нормализиране на цените на свободния пазар, които през последните седмици скачат значително и това провокира недоволството на бизнеса, предаде bTV. 

В момента по закон НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица-Изток 2“ осигуряват по 690 мегавата на час. След 19 януари количеството енергия ще бъде увеличено с над 700 мегавата. Петкова беше категорична, че няма опасност да бъдат ощетени битовите потребители.

„До дни ще направим баланс на енергията, които дружествата могат да предоставят, и ще разберем кое дружество или кои ще са тези, които ще могат да предоставят такава”, посочи Петкова.

Председателят на КЕВР Иван Иванов допълни, че като друга мярка се работи и за пазарно обединение с борси от региона, които допълнително ще стабилизират сектора и по този начин ще отговорим на изискване на ЕК за единен пазар в региона. За да се реализира тази мярка ще са необходими поредните промени в Закона за енергетиката. В най-напреднала фаза са преговорите с борсата от Република Северна Македония.