Ерепетата предлагат да има нови продукти, които да оберат пиковите стойности

Да се пуснат още количества ток на борсата, е една от мерките срещу високите цени. Тя е обединила всички участници в срещата, свикана от председателя на КЕВР Иван Иванов в понеделник. В нея участваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, шефът на БЕХ Петьо Иванов, представители на държавните енергийни компании, на електроразпределителните дружества и на енергийната борса.

С промените в Закона за енергетиката от 1 януари ерепетата са задължени да купуват тока, с който покриват технологичните си загуби, от борсата. Това се сочи като една от причините за скока на цените, в някои часове те минаха 200 лв. за мвтч, а средната цена от 1 до 12 януари бе 145,84 лв. Покупките на ерепетата били 30% от търгуваната на борсата електроенергия. Причината е, че при голямото потребление в зимните месеци се качвали и технологичните загуби.

Министър Петкова заяви, чеАЕЦ “Козлодуй”, ТЕЦ “Марица-изток 2” и НЕК ще предложат допълнителни количества електроенергия на борсата, което е оздравително и ще създаде спокойствие на пазара.

По силата на делото на ЕК “БЕХ - електричество” трите държавни дружества бяха задължени да предоставят на платформата “Ден напред” 690 мегавата всеки час, а от 19 януари ангажиментът е количествата да надминат 700 мегавата.

Петкова заяви още, че ще се предложи електроенергия от ТЕЦ “Марица-изток 2” и малко от “Козлодуй”. Но поясни, че никой не може да задължи теца да продава на загуба. Тя припомни задължението на централата да купува въглеродните емисии и че тези разходи трябва да бъдат обезпечени. Основна част от себестойността на тока от теца са харчовете за емисии, а тенденцията е те да растат.

Втората мярка е разработване на нови стандартизирани продукти, които да се предлагат най-вече на платформата за двустранни договори. Ерепетата имат седем дни да ги предложат.

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че двете мерки са краткосрочни и в рамките на седмици трябва да бъдат реализирани.

Третата е пазарното обединение с регионалните борси, което е и изискване на еврорегламент. Така ще се създаде ликвидност на българската борса. Затова обаче се изискват промени в енергийния закон и по-конкретно отпадането на експортната такса, заяви Иван Иванов.

Константин Константинов, изпълнителен директор на енергийната борса, заяви, че в най-напреднала фаза са преговорите за пазарно обединение на платформите за търговия “Ден напред” със Северна Македония и с Румъния за пазара на платформата в “Рамките на деня”.

Директорът на енергийната борса Константин Константинов, председателят на КЕВР Иван Иванов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и шефът на БЕХ Петьо Иванов по време на пресконференцията (отляво надясно).