Двустранните връзки между Сърбия и Русия днес са във възход, заявява в интервю за белградския вестник "Политика" президентът на Руската федерация Владимир Путин. Той посочва, че стокообменът между двете страни се увеличава - през 2017 година той е възлизал на 2 милиарда долара. Руските инвестиции в сръбската икономика са надхвърлили 4 милиарда долара, казва руският лидер.

Сътрудничеството с концерна "Газпромнефт" позволи на компанията "Нафтена индустрия Сърбие" да стане лидер на енергийния пазар в балканския регион. С участието на "Руски железници" с добър темп върви реконструкцията и модернизацията на сръбската железопътна инфраструктура, посочва още в интервю за в. "Политика" Владимир Путин преди утрешното си посещение в Белград.

Във връзка със строителството на "Турски поток" Путин отбелязва, че "Газпром" разглежда различни варианти за продължаване на сухопътна транзитна линия на газопровода към Европа. Един от тях е транспорт на гориво по линията България - Сърбия - Унгария с връзка с центъра за дистрибуция на газ в австрийския Баумгартен. При окончателното утвърждаване на маршрута на доставките на газ ще се води сметка и за становището на Европейската комисия, е заявил Путин. Смятаме, че страните членки на ЕС, които са заинтересовани за руския газ, трябва да получат гаранции от ЕС, че плановете във връзка с продължаването на "Турски поток" няма да бъдат осуетени от самоволно политическо решение на Брюксел, е посочил Путин.

В интервю за сръбския вестник "Вечерне новости" руският президент казва, че Русия се отнася с уважение към стремежа на Сърбия да влезе в Европейския съюз и смята, че този курс на сръбското ръководство няма да бъде препятствие за развитие на отношенията между Москва и Белград.

Ние с уважение се отнасяме към избрания от сръбското ръководство курс на присъединяване към ЕС. За разлика от западните партньори ние не се опитваме да поставим Белград пред изкуствения избор - или с Русия, или с Европейски съюз, каза Путин. Според неговите думи евроинтеграционните стремежи на Сърбия, както и участието на Русия в Евроазиатския икономически съюз не са препятствие за развитието на сътрудничеството във всички сфери между двете страни.

Владимир Путин посочва, че е удивен от реакцията на Европейския съюз на решението на косовския парламент за трансформиране на силите за сигурност на Косово в пълноценна армия. Според него разширяването на НАТО води към нарастване на напрежението в Европа.

"Няма да скрия, че бяхме удивени от доста пасивната реакция на Европейския съюз на решението на косовския парламент за трансформиране на силите за сигурност на Косово в пълноценна армия. Очевидно е, че тази стъпка бе възприета от живеещите в тази провинция сърби като пряка заплаха за тяхната сигурност. И като цяло тази стъпка носи в себе си сериозни рискове за изостряне на обстановката в региона", смята руският държавен глава.

Според Путин едва ли е в интерес на ЕС да си затваря очите за подобни едностранни акции, грубо нарушаващи международното право, особено ако в Брюксел разчитат да продължат и в бъдеще да изпълняват своите посреднически задължения в диалога между Белград и Прищина.

Руският президент изтъкна, че смята курса към разширяване на НАТО за отживелица от Студената война, за грешна и деструктивна военна стратегия.

Днес алиансът се опитва да укрепи своето присъствие на Балканите. Но с това той само създава разделителни линии на Европейския континент, грубо нарушава принципа на неделимост на сигурността, смята руският лидер. Той подчерта, че всичко това в крайна сметка не води към укрепване на стабилността, а към намаляване на доверието и нарастване на напрежението в Европа.

Русия призовава страните от Запада да се откажат от шантажа, заплахите и провокациите в международната политика и да водят диалог на принципите на устава на ООН.

Призоваваме западните страни да се откажат от методите на шантажа, заплахите и провокациите, да уважават международното право, да организират междудържавния диалог на принципите, фиксирани в устава на ООН. Именно в това е ключът към запазването на мира, укрепването на глобалната и регионалната сигурност и стабилност, заяви Путин.