Гуанджоуската автомобилна група (GAC) откри нов център за научна и развойна дейност в Детройт, щата Мичиган. Той ще бъде трети за китайската компания в САЩ след тези в Лос Анжелис и Силиконовата долина, съобщава bulgarian.cri.cn.

На церемонията по откриването главният оперативен директор на центъра Ян Жуншън заяви, че неговата мисия ще бъде да се превърне в център за проектиране и разработка на автомобили за северноамериканския пазар, а впоследствие и за световния. „Интегрирайки талантите и техническите ресурси в Северна Америка, центърът ще помогне за развитието на продуктите и технологичните иновации на китайския пазар. Привличайки местни топ специалисти, нашата компания не само ще подобри своята конкурентноспособност и влияние, но ще създаде също възможности за заетост и сътрудничество", посочи той.

В центъра на GAC работят 8 души, изпратени от централата в Китай, и 22-ма местни жители. На провеждащото се в момента ежегодно автомобилното шоу в Детройт компанията представи концептуален модел за електрически SUV и стана петият китайски представител, който взема участие в него. Северна Америка представлява важна част от стратегията за глобална експанзия на GAC, която планира да започне да продава на този пазар през 2020 г. През 2018 г. компанията е продала 535 000 автомобила в 16 страни.