Албанският оператор "Телеком Албания" приключва преговорите за продажба на компанията на мажоритарния собственик на "Виваком" Спас Русев. Това съобщи албанската телевизия Top Channel.

"Телеком Албания" известно време преговаря с различни купувачи, но процесът се движи към приключване. Както вече беше съобщено, Deutsche Telekom ще продаде албанския си клон на Спас Русев, който работи в партньорство с Елвин Гури, известен албански инвеститор, живял в България през последните 20 години.

Коментар от страна на Русев за сделката няма. Гури от своя страна заяви, че не може да коментира самия процес, но въпреки това каза: "Мисля да инвестирам в Албания от години. Тъй като съм отсъствал 27 години, считам за морално задължение да намеря начини и средства за инвестиране в моята страна. Днес Албания е тиха и привлекателна дестинация за инвестиции, особено за някой като мен."

В момента "Виваком" е най-голямата телекомуникационна компания в България. 2017 г бе силна година за гиганта на база оперативните и финансови резултати - с приходи от 455 млн. евро и печалба от 165 млн. евро.

Другият акционер е Елвин Гури, който е банкер и инвеститор повече от 20 години. В CV-то му присъстват компании като Price Waterhouse, Berzh и BNP Paribas. Неговата собствена River Styxx Capital участва в сделки в няколко държави в региона и извън него. Учи в Американския университет в България и в Оксфордския университет.