Виолина Маринова ще е начело на екипа, който ще финализира сливането

Банка ОТП официално обяви придобиването на Сосиете Женерал Експресбанк от страна на българското дъщерно дружество Банка ДСК. Със сделката, която е сериозна инвестиция доказваме дългосрочния си интерес към българския банков пазар. Планираме да продължим да растем и да се утвърдим като един от най-големите доставчици на финансови услуги в България", заяви главният изпълнителен директор на ОТБ Шандор Чани. Той съобщи още, че Виолина Маринова ще продължи да бъде начело на екипа на двете сливащи се банки и разчита на нейния професионализъм. Името на Сосиете ще бъде Експресбанк ОТП груп. Реалното приключване на сливането ще завърши около 2020 г.

Реалното придобиване е значим момент не само за Банка ДСК, а и за целия банков пазар у нас. То ще ни даде повече възможности за иновации, вкл. и за клонова мрежа и нови продукти. Поемам ангажимент да осигурим плавен процес на интеграция и ще уведомяваме клиентите си за всеки ключов етап от сливането на двете банки, заяви Миолина Маринова.

Цената на сделката не бе обявена, въпреки настойчивите въпроси. От отговора на Чани и на Ласло Бенчик стана ясно, че тя е в рамките на увеличението на капитала на Банка ДСК със 600 млн. лв. в края на миналата година.

Унгарската банка OTP Bank Plc придобива 99,74% от SG Експресбанк АД (SGEB), българското дъщерно дружество на SG и другите местни дъщерни дружества. Договорът за придобиване бе подписан на 1 август 2018 г. Българската народна банка одобри сделката през ноември, а КЗК - в средата на декември. КФН от своя страна даде зелена светлина в началото на декември. Продажбата е част от стратегията на френския кредитор да се раздели с бизнеси, които или не са от критичен размер, или нямат потенциал за синергии в рамките на групата.