Амбицията е да стане номер 1 на пазара у нас

Унгарската ОТП Банк официално обяви, че придобива бизнеса на френската Сосиете Женерал Експресбанк в България. Това става чрез дъщерната Банка ДСК.

До 2020 г. двете банки ще продължат да работят като две отделни юридически лица. Новото име на “Сосиете Женерал” ще бъде Експресбанк ОТП.

Това обявиха в сряда на пресконференция в София главният изпълнителен директор на ОТП Банк Шандор Чани, главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова и председателят на Надзорния съвет на Банка ДСК Ласло Бенчик.

Цената на сделката не бе съобщена. От отговорите на Чани и Бенчик обаче стана ясно, че най-вероятно тя ще бъде около 600 млн. евро, с колкото ОТП Банк

увеличи капитала

на Банка ДСК в

края на 2018 г.

“Виолина Маринова ще бъде начело на екипа, който ще осъществява интегрирането на двете банки и ще остане начело на Банка ДСК, разчитаме на нейния професионализъм”, съобщи Чани.

Ще бъде съставен нов борд за управление, в който ще влязат и колеги от “Сосиете”, заяви още Шандор Чани.

“За клиентите на Банка ДСК и “Сосиете” в момента нищо не се променя. Отсега не мога да фиксирам конкретна дата кога ще приключи сливането”, обясни Маринова.

Тя обаче бе категорична, че клиентите на двете банки ще получават всички продукти и услуги оттам, откъдето са ги получавали досега, както и че ще бъдат коректно уведомявани за всяка важна стъпка по интегрирането на “Сосиете”.

И Чани, и Маринова съобщиха още, че новата мегабанка ще има най-голямата клонова мрежа в страната - с общо над 450 клона.

В някои, главно малки населени места, където офисите на ДСК и Експресбанк се дублират, можело да има закрити клонове.

Няма да има клиенти без достъп до клонове, категоричен бе Шани.

“ОТП е една от най-стабилните банки в Европа, както показаха и последните стрес тестове. На българския пазар ние сме над 15 г., от 2003 г., когато придобихме Банка ДСК.

С придобиването на Експресбанк

ще се стремим

да станем банка

номер едно,

на българския пазар” заяви Чани. Той добави, че в момента ОТП Груп не планира друга покупка в България, но вече оглеждат или преговарят за трезори в Албания, Сърбия и Словения.

Според Чани засега групата не планира разширяване на дейността си в посока към застрахователна дейност.

Чани и Бенчик обещаха допълнителни инвестиции в новата си банка, които ще позволят въвеждането на иновативни продукти и на услуги, което ще бъде в интерес на техните клиенти.

Намеренията на ОТП Банк да придобие 99,74% от бизнеса на френската финансова група Сосиете Женерал Експресбанк у нас станаха ясни през пролетта на 2018 г.

Договорът за придобиване бе подписан на 1 август 2018 г. Българската народна банка даде одобрението си за сделката през ноември, а Комисията за защита на конкуренцията - в средата на декември. Комисията за финансов надзор пък даде зелена светлина в началото на декември.

Продажбата е част от стратегията на френския кредитор да се раздели с бизнеси без потенциал за групата.

Банка ДСК, която стана собственост на ОТП Груп през 2003 г., неизменно е в челната петица на трезорите по активи и пазарен дял.

Последните данни на БНБ показват, че

Банка ДСК има

1,7 млрд. лв.

ликвиден ресурс

и 1,4 млрд. лв.

собствен капитал

Сосиете Женерал Експресбанк е 7-а по активи и заема 6,7% пазарен дял. Резултатът от покупката ще приближи Банка ДСК съвсем близо до УниКредит Булбанк, а може би ще я изведе и на челна позиция, прогнозираха финансисти. Главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова обаче засега се въздържа от каквито и да било прогнози.