Решението на съда връща сагата на изхода

Процедурата за изграждането на втори кабинков лифт трябва да започне отначало - това на практика означава окончателното решение на 5-членката на Върховния административен съд от сряда, според което промените в плана за управление на Национален парк “Пирин”, приети от кабинета в края на 2017 г., не могат да влязат в сила. Така дългогодишната сага се връща в изходна позиция.

Това

увеличава с

минимум

1 година

изграждането на лифта, защото толкова време мина, откакто кабинетът прие промените в плана за управление на националния парк, които допускаха такава инвестиция, и окончателното решение на съда.

Промените в плана за управление предвиждаха единствено разрешение за такава инвестиция. За да стане тя реалност обаче, трябват и промени в устройствения план на ски зоната, внасяне на конкретно инвестиционно предложение от концесионера “Юлен” АД, разрешение за строителство, проектиране на втори кабинков лифт и самото изграждане.

Още в сряда вечерта от екоминистерството заявиха, че ще се съобразят с решението на съда, и подчертаха, че

неслучайно не са

предприемали

досега никакви

действия

за нов устройствен план, който произтича от отмененото от съда решение на кабинета.

Според върховните магистрати Законът за защитените територии има изричен забранителен характер, като разрешава строежи само на определени обекти: туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите му, както и подземни комуникации. Лифтовете не са сред изброените.

Според магистратите се допуска ремонт или реконструкция на съществуващи сгради, пътища, спортни и други съоръжения в парка. Тоест и на лифта, така както неведнъж природозащитните организации намекваха - че капацитетът на лифта може да се увеличи чрез ремонт. Но концесионерът, а и здравата логика казват, че такова решение е абсурдно. (Виж карето.)

Другата пречка пред втория кабинков лифт е нуждата от екооценка на промените в плана за управление на парка. Според решението на съда, което цитира аналогични дела от практиката на съда на ЕС, изготвяне на екооценка на промените в плана е необходимо.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и правителството твърдяха, че екооценка е нужна чак на следващ етап – при промените в устройствения план на ски зоната, както и за самия втори лифт, когато такова конкретно инвестиционно намерение бъде внесено.

Според източници от МОСВ основната трудност за нова екооценка е, че

текстът на

промените се

отнася за

целия парк,

който е над 40 хектара. Изготвянето на нова оценка, подлагането ѝ на обществено обсъждане и т.н. е много скъпа и дълга процедура и става още по-скъпа, ако ще се прави за цялата територия на парка.

Такава екооценка досега е правена само веднъж – през 1998 г., когато влезе в сила Законът за защитените територии.

Междувременно бившият вицепремиер Валери Симеонов намекна вчера в свое изявление, че сегашните рестрикции в закона са приети в условия на “нестабилна политическа обстановка” и че тези, които смятат, че са постигнали някаква велика победа,

малко са

подранили с

еуфорията

“Още няколко такива “победи” и България може да я няма. България е най-потърпевша от псевдоеколозите и псевдозащитниците на природата. Това са псевдорезултати, те нито водят до опазване на природата, нито подпомагат развитието на регионалната икономика. В този случай ние зачеркваме цял един регион”, каза Валери Симеонов.

Той добави, че в другите страни от ЕС защитените територии са около 10% от цялата територия на държавата, докато у нас са 30%. “Цяла България пъшка под игото на Закона за горите, написан под масирания диктат на тази група на Тома Белев”, заяви още Симеонов.

Дали това означава, че предстоят промени в законите за горите, за защитените територии и за биологичното разнообразие, които създават рамката за зоните по “Натура 2000”, предстои да разберем.

“Юлен”: Абсурдно е да спрем лифта за година и половина и да го разширяваме

“Ремонти на лифта на Банско и сега се допускат от закона и когато се наложи, ги правим”, заявиха пред “24 часа” от дружеството-концесионер на съоръжението, “Юлен” АД.

Оттам посочиха обаче, че има една съществена пречка пред разширението на капацитета на кабинковия лифт по този начин.

Защото пилоните на сегашния лифт са изчислени за сегашния капацитет на съоръжението и за 8-местни кабинки. “Ние на практика трябва да го спрем за година и половина, да свалим сегашните пилони и да поставим нови, но такъв дълъг срок бездействие би било безумно нещо”, коментираха от “Юлен” АД.

Впрочем това би лишило и държавата от средства, защото концесионната такса, която се плаща, зависи от приходите на концесионера, а при неработещ лифт те биха били нулеви.

Георги Икономов, кмет на Банско: На ход са кабинетът и парламентът - да променят законите

“Разочаровани сме от решението на ВАС. Това означава застой на зимния туризъм не само в Банско, но и в цялата страна. Надеждата беше не просто да се построи втори лифт, но и да се намери генерално решение за развитие на зимния туризъм у нас”, коментира кметът на Банско Георги Икономов.

Той не разбира защо е пренебрегнато желанието на цялата общност, изразявано вече 10 г. “Зад нас застанаха всички кметове от областта, защото от развитието на ски зоната печелят всички населени места. При това положение трудно ще се намери някой, който да инвестира в ски инфраструктура, като вижда какво е отношението, какви проблеми се създават”, допълни Икономов. Той смята, че решението ще повлияе негативно не само на Банско, но и на региона, защото тук работят хора от различни населени места. “Нямаме индустрия, природните условия не са подходящи за земеделие. Единственото ни препитание е планината. В същото време трябва да е ясно, че няма как човек, който си изкарва хляба от планината, да не я пази. Едва ли има някой друг, който да е по-заинтересован от нас да опазва природата, да я съхранява за поколенията”, категоричен е той.

“Ще има застой, съоръженията ще остаряват, докато в други страни непрекъснато се подменят и разширяват ски центровете си, изграждат нови. На ход е правителството. То трябва да инициира, а парламентът да направи промени в нормативната база, за да стане ясно дали ще развиваме зимен туризъм, или не”, каза кметът.

Според него необходимите промени са в законите за защитените територии, за горите и за опазване на околната среда.

Георги Икономов
Георги Икономов