„Булгартрансгаз“ ЕАД започна триизмерни сеизмични проучвания в землищата на общините Враца и Криводол във връзка с планираното разширяване на газовото хранилище край Чирен. В рамките на проучванията ще бъдат обхванати 198 кв. км., в които са включени землищата на Враца, Криводол и 7 села в района.

Целта е да бъдат получени сеизмични данни за геоложко и структурно характеризиране на подземния резервоар, необходимо за разширението на капацитета за добив и съхранение на природен газ. След приключване на дейностите полската фирма изпълнител „Геофизика Торун“ ще уведоми заинтересованите страни за следващите замервания.

Цялостното разширение на Чирен трябва да приключи през 2024 г. според разчетите на енергийното министерство. До тогава трябва да се завърши строителството на подземни и надземни съоръжения на газохранилището.

Целта на разширението е да може да се нагнетяват по-големи количества природен газ и използваемият обем на хранилището да се увеличи двойно до 1 млрд. куб. м. В момента такъв е техническият му капацитет, но реално могат да се изпомпват при нужда само 500 млн. куб. м.