Национален парк “Пирин” ще брои вредните насекоми на своята територия и за целта е обявил обществена поръчка.

Срещу 183 хил. лв. избраният изпълнител ще трябва да определи кои са основните вредни насекоми на територията на парка, да изгради площадки за изследването им, да отчете данните и да анализира резултатите от теренните наблюдения, както и да заложи феромонни уловки за вредителите, пише в обявлението, публикувано на сайта на парка.

Процедурата е открита, като поръчката не е разделена на обособени позиции, тъй като сумата е малка, а работата ще се извършва на територията на целия национален парк, пише в мотивите на поръчката.

Поръчката се прави най-вече заради короядите и целта ѝ е да се установи дали този вредител по иглолистните дървета е намалял в сравнение с по-рано, или предприетите мерки не действат. Короядът унищожи през последните 4-5 години десетки хиляди декари с иглолистни гори в Рила, Пирин и Родопите.

Залагането на феромонните уловки, снемането на данните и анализирането им ще продължат около 12 месеца. Освен това изпълнителят трябва да направи прогноза за развитието на популациите от вредни насекоми на територията на парка за следващите няколко години, пише в мотивите на обществената поръчка.