Първата частна болница пуска 1,3 млн. акции, емисионната цена е 5 лева за бройка

От средата на февруари се очаква акции на болница “Хигия” да бъдат пуснати за търговия на фондовата борса у нас.

Очакваната дата за публикуване на съобщението за начало на публичното предлагане е около 6 февруари. Началната дата за записване на акциите е първият работен ден след изтичане на 7 календарни дни от съобщението, съобщиха от дружеството. Подписката е с продължителност 10 работни дни.

Емисионната стойност на една акция е 5 лв., а болницата предвижда по-голяма част от печалбата да бъде разпределяна като дивидент.

В края на миналата година Комисията за финансов надзор одобри проспекта на МБАЛ “Хигия”. Емисията е от 1,3 млн. акции.

Преди това - през април 2018 г., общото събрание на дружеството е взело решение за увеличение на капитала от 2 млн. до 3,3 млн. лв. чрез издаване на нови акции. Така първата болница с частна собственост в България стана и първата у нас, предприела стъпки за листване на фондовата борса. От дружеството посочват, че това ще гарантира на настоящите акционери и на бъдещи инвеститори реална пазарна оценка на МБАЛ “Хигия” и пълна прозрачност и публичност на финансите на дружеството.

Болницата възнамерява да насочи набраните суми от публичното предлагане на акции в закупуване на иновативна високоспециализирана медицинска апаратура и доизграждане на нови отделения и/или клиники.

Част от привлечените средства дружеството ще използва и за преструктуриране на задълженията си, както и за придобиване на участия в дружества, осъществяващи дейност по Закона за лечебните заведения.

Бъдещото развитие на болницата е свързано с тенденциите в развитието на демографските процеси - повишаване на броя на възрастното население и хроничните заболявания сред него, казват от “Хигия”. Предлагането на комплексни медицински услуги можело да привлече пациенти от близките населени места, които в момента предпочитат да търсят лечение в големите болнични центрове, концентрирани в столицата и още няколко града в България.

.

Болницата

работи от

1991 година

Пазарджиката МБАЛ “Хигия” е създадена през 1991 г. През годините се разраства и с дъщерните дружества – МБАЛ “Хигия – север и медицински център “Света Екатерина”.

Средногодишният капацитет на болницата е за над 9000 пациенти. В нея работят 277 души, като лекарите са 74-ма. Разполага със съвременна медицинска апаратура за ендоскопски и лапароскопски хирургични интервенции. През 2018 г. със заповед на министъра на здравеопазването на МБАЛ “Хигия” е присъдена оценка “отлична” за срок от 5 години. От август 2018 г. болницата е регистрирана от NQA за съответствие с изискванията на ISO 9001:2015.

В сътрудничество с Медицинския университет във Варна е предложена за получаване на статут на университетска болница. (24часа)