Европейската комисия призова днес България, Германия и Италия да спазват задълженията си по правилата на ЕС за опазването на естествените местообитания и защитените видове, включени в мрежата "Натура 2000".

Държавите в ЕС трябва да определят местата с особена защита и да предприемат необходимите мерки за опазване, поддържане или възстановяване на защитените видове и местообитания. Тези действия трябва да бъдат осъществени в срок от шест години от включването на тези места в списъка на ЕС. Това са основни изисквания за опазване на биологичното разнообразие в ЕС, се посочва в съобщението.

България е определила само девет от 230 места от значение за ЕС за защитени в рамките на изисквания срок и не е посочила подробни цели и мерки за опазването им. Германия не е определила 787 от общо 4606 в рамките на поставените срокове. В Италия 463 места, за които крайният срок е изтекъл, все още не са определени за защитени.

Комисията изпраща допълнително официални уведомителни писма на Италия и Германия, както и официално уведомително писмо на България. Трите държави разполагат с два месеца, за да отговорят на комисията. В противен случай ЕК може да продължи наказателните процедури, се пояснява в съобщението.