50 000 преписки има срещу общинари в строителния надзор само за 2018 г.

Строежите край защитеното блато Алепу до Созопол и в горичка край къмпинг “Арапя” до Царево са временно спрени и ще ги проверяват.

Това обяви шефът на ДНСК Иван Несторов, който по заръка на премиера Бойко Борисов инспектира на място Южното Черноморие в петък. Нарушения са открити и на двата обекта още при първоначалната проверка. Основното на Алепу било, че не е изпълнена етапността според издаденото разрешение за строеж.

Първият етап включвал изграждане на геозащитно съоръжение заради свлачище, а второто - на три жилищни блока. Според Несторов още преди да бъде направен мониторинг на геозащитното съоръжение, инвеститорът строи жилищна сграда.

“В момента се изгражда геозащитното съоръжение за укрепване на свлачището, работи се на 60 метра от брега, твърди Цветанка Пеева от “Главболгарстрой турс” - една от трите фирми инвеститори във вилните селища “Алепу вилидж” и “Алепу Бриз” (виж позицията горе вдясно).

“Нас не са ни уведомили, че са изградили геозащитното съоръжение, тепърва ще се уточнява дали това е така. Ще започне изграждане на жилищни сгради след съгласие на МРРБ. Теренът е включен в ОУП на община Созопол” , уточни Несторов. От РИОСВ в Бургас ще глобят строителя, че е засипал пясъка на т.нар. шофьорски плаж.

Шефът на строителния надзор остана учуден при инспекцията край къмпинг “Арапя”, че до строителния обект няма инфраструктура Строежът в горичката край плажа бе спрян временно, а повод бе липсата на план за безопасност на строителния обект.

“Трябва да има временен достъп за организация на строителството, където да се движи цялата транспортна техника. Тук няма такъв, има само черен път, обектът не е ограден. Наблизо видях комплекс, който сигурно вече е въведен в експлоатация, това е ваканционно селище в нищото. Ако при аварийна ситуация се наложи да дойде пожарна или “Бърза помощ”, откъде ще мине”, попита Несторов.

“Този обект е 5-а категория, което означава, че е от компетенцията на общинската администрация. ДНСК не може да спре такова строителство, а да разпореди на кмета при констатирани нарушения от наша страна да го спре”, обясни Несторов. Според него за всяко отрязано дърво край “Арапя” трябвало да има документи.

Според инвеститора Георги Атанасов от Царево, който има намерение да построи 14 вили на 1 и 2 етажа, се режели само болни дървета.

“Теренът се води урегулиран поземлен имот. Това е започнало през 2005-2007 г., но се пришиват стари грешки на сегашните управляващи. За да няма и капка съмнение, съм сезирал прокуратурата да провери. Личното ми мнение е, че в горичката край “Арапя” не бива да се строи", коментира кметът на Царево Георги Лапчев. Той отново припомни основния проблем на общината - липсата на общ устройствен план, който да сложи параметри за строителство.

Над 50 000 преписки са образувани в ДНСК през м.г. за погрешни действия или бездействия на общински администрации, каза Несторов в отговор на въпрос дали държава и общини не си прехвърлят топката при подобни скандали.

Междувременно стана ясно, че от “Дюни”АД, които са инвеститор в паркинг и ресторант в къмпинг “Градина”, замразяват временно проекта. Спирането е заради лошото време и няма да успеем определения срок от 1 март, заяви Людмил Стойков, собственик на “Дюни” пред dir.bg. От дружеството ще подадат документите за строителство отново наесен, след като приключи активния летен сезон. Няма да има промяна в проекта.

“Главболгарстрой”: На Алепу се строи законно, не сме собственик на терена.

Категорично потвърждаваме вече изразеното от наша страна становище, че строителните дейности се извършват законно и след като са изпълнени всички необходими процедури съгласно екологичното и строително законодателство, както и в съответствие с най-добрата строителна практика. Приветстваме публично инициативата съответните държавни институции да извършат незабавна проверка относно законността на строежа, като от наша страна ще окажем пълно съдействие на контролните органи. Уверени сме, че пълната и задълбочена проверка ще установи отсъствието на нарушения при изграждането на укрепителните съоръжения.

Длъжни сме да напомним, че имотът не е собственост на “Главболгарстрой” и нашата компания няма никаква връзка с преобразуването на собствеността върху земята от общинска в частна и превръщането на имота в урегулирана територия, което позволява неговото застрояване, както и по какъв начин е придобита собствеността върху имота и как същият е бил отреден за ваканционно строителство. По тази причина смятаме, че не е коректно да бъдем свързвани със събития, в които нямаме никакво участие.

В заключение искаме още веднъж да подчертаем, че на проверявания имот се извършва само и единствено първа фаза от строителните работи, а именно укрепване на активно свлачище, картирано преди повече от 40 години. Регистрирано е в Геозащита Варна под номер BGS 21.67800-03 през февруари 2009 г., когато се активизира.

Причината да се стартира скъпоструващо и технически сложно укрепване е, че вече десет години активното свлачище срутва пътя и прави плажа неизползваем, като същевременно застрашава живота и здравето на хората, преминаващи пеша или с автомобилите си.

Строителството край блатото Алепу и комплекс "Св.Тома" е на метри от известния "шофьорски плаж".
Строителството край блатото Алепу и комплекс "Св.Тома" е на метри от известния "шофьорски плаж".