Сделката е станала в

края на миналата година

Пловдивският бизнесмен Георги Гергов е продал комплекса “Слънчев ден” до Варна. Сделката е станала в края на миналата година, става ясно от данни в Търговския регистър. Там е отразено, че едноличен собственика на курорта е фирма “Амадеус - Ей Си Джи”, която е собственост хак на пловдивски бизнесмени - Ангел Палийски, Сашо Шилегов и Георги Карадимов.

Новият собственик всъщност е придобил контрола над “Съни тур”, която притежава курортния комплекс “Слънчев ден”, в чийто капитал са хотели като “Палас” и “Марина” - част от някогашната почивна база на ЦК на БКП. Цената на сделката не е обявена.

Преди тя да бъде сключена, е имало преструктуриране на собствеността в “Слънчев ден”. До октомври миналата година мажоритарен собственик с 55% е “Съни тур”, а останалите дялове са разпределени между синовете на Гергов. След това е имало прехвърляния на дялове, в резултат на което “Съни тур” придобива 95% от курорта край Варна.

Ангел Палийски е бивш президент на ПФК “Ботев 1912”, а в момента е член на борда на футболния клуб. Бизнесът му е основно в туризма, като през миналата година взе и концесията на плажа на “Слънчев ден”.

Прехвърлянето на курорта на Палийски и съдружниците му е станало няколко дни след като общинарите във Варна решиха да откупят от Гергов т.нар. “Дупка” в центъра на Варна за 43 млн. лева. Парите за това бяха отпуснати от правителството.