Ако жилищата почнат да поевтиняват, това ще се случи първо със старото строителство

Въпреки поскъпването на жилищните имоти - средно с около 8% на годишна база за цялата 2018 г., жилищата в момента са с около 10% по-достъпни. Това сочи анализ на най-голямата агенция за недвижими имоти в страната - “Адрес”.

От компанията дават реален пример със семейство, което в края на 2018 г. е купило тристайно жилище от 100 квадрата в столичния “Младост”, за което е платило 121 хил. евро. То е разполагало със спестени 25 хил. евро, а за останалата част е теглило ипотечен кредит със срок на изплащане 20 години.

В този случай месечната вноска се равнява на 532 евро, или 68% от средната за София работна заплата. Две години по-рано

дължимото към банката

би било 511 евро

заради по-ниската цена на единица площ, въпреки по-високата тогава лихва. Но през 2016 г. средното месечно възнаграждение в София е било по-ниско и вноската би представлява 80% от заплатата.

При двама работещи в семейството и ако двамата изплащат вноската, тези проценти стават съответно 40% през 2016 г. и 35% сега, изчисли оперативният директор на “Адрес” Гергана Тенекеджиева. Според нея дори ако лихвите по ипотечните кредити в близко бъдеще се покачат с 0,25 до 0,5 процентни пункта, това няма да наруши финансовия комфорт на хората, които изплащат ипотечен заем, изтеглен през 2018 г. Според последните данни на БНБ в началото на 2019 г. покачването на лихвите беше по-малко от 0,1 процентен пункт. Тенекеджиева обаче предупреди, че при теглене на ипотечен заем в бъдеще хората трябва да имат предвид предстоящото поскъпване при калкулиране на месечните си разходи.

Междувременно за първи път от 2008 г. насам броят на ипотечните заеми за жилище е намалял през последното тримесечие на 2018 г. В сравнение със същия период на предходната година

намалението е с 16,7% в столицата

и с 23,5% в страната,

въпреки че изтеглените суми продължава да се увеличават. Според анализа на “Адрес” това е първи сигнал за забавяне на растежа на пазара на жилища. Той не може да се сравнява със случилото се през есента на 2008 г., когато банките у нас изведнъж престанаха да отпускат ипотечни заеми. Но ако тенденцията продължава и на фона на развихрилото се жилищно строителство цените неминуемо ще почнат да падат. Първо това ще се случи със старото строителство