Липсата на сделка кара британците да не правят резервации 

l Южната ни съседка атакува руския пазар с двойно по-евтини оферти от нашите

l Германците ще са с около 15% по-малко това лято

След рекордната за българския туризъм 2018 г., когато за първи път в историята чуждите туристи у нас

надминаха

9 милиона,

януари буквално попари туроператорските фирми.

През първия месец на годината офертите за лятото са с най-големи намаления, стигащи до 30%, но за разлика от предни години британците масово не резервират, съобщиха туроператори.

Причината най-вероятно е несигурността около сделката за Брекзит, която ги задържа отрано да си правят планове за почивка. За разлика от източноевропейците западняците планират много отрано ваканциите си и малкото резервации досега са обезпокоителни.

“Туристическата борса в Берлин, която се смята за барометър в световен мащаб, и изложението в Москва са през март, но независимо от това

тенденцията към

спад в България

се очертава

необратима

за този сезон”, коментира шефът на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов.

Според него спад се очаква и при руските туристи, и то далеч по-голям от 18-процентното намаление през миналата година, може би над 30%. При руснаците

девалвацията на

рублата е

оскъпила

почивките им

по родното Черноморие.

В същото време Турция води изключително агресивна политика в този сектор. От тази година там въвеждат 40% отстъпки при ранните записвания, което привлича допълнително туристи, особено руснаци.

“34 700 рубли излиза двупосочният билет от Москва до Бургас плюс 100 евро за виза. За двойно по-малко пари - точно 17 000 рубли, имам самолет плюс 6-дневна почивка в 5-звезден хотел олинклузив в турските курорти”, обяснява гражданка на Русия, пристигнала тези дни да продаде апартамента си в Поморие.

През последните месеци руснаци масово продават имотите си във ваканционните селища по Южното Черноморие с изключение на Бургас и по-малките морски градчета.

Това означава и по-малко туристи дори в сивия сектор, тъй като собствениците на имоти ги отдават за почивка на свои съграждани, водейки ги за техни гости.

Причината за евтините турски туристически пакети е, че

в южната ни

съседка

държавата

дотира празните

седалки в

самолетите,

освен това няма и визи за руснаците.

Според Иванов в съседна Турция тази година се очаква да почиват 6 млн. рускоговорещи. Това ще дръпне още руски гости от нашия пазар, макар че мащабите на двете държави – България и Турция, са несравними. В България за цялата 2018 г. е имало 511 хил. руски туристи.

Спад се очертава и на германския пазар (850 хил. туристи у нас за 2018 г.).

“Той ще е 19 или поне 15%”, каза Начко Козарев, представител за Южното Черноморие на големия германски туроператор ITS.

Причината според него е отварянето на пазари като Тунис и Кипър, както и турският пазар. Според Иван Иванов Египет също е започнал да привлича туристи въпреки въведеното през м.г. военно положение в страната, голям интерес имало и към Гърция.

Някои туроператори се опитват да компенсират слабите записвания от Германия и скандинавските страни с т. нар. ваучери “гутшайн”, които дават право на туристите да ползват допълнителна отстъпка до края на януари от 50 до 100 евро от основната на купения туристически пакет.

Въпреки че западняците плащат с 200 евро отгоре за почивка в Турция, я предпочитат пред нашите курорти. В зависимост от категорията на хотела едноседмичен престой в Турция средно излиза между 450 и 800 евро.

Според туроператори завишение на цените има и при нас, което е постоянно през последните години. С 5% са скочили пакетите за това лято, но с натрупванията от минали години

процентът става

доста по-голям,

което вече дава своето отражение.

“Няма хотел, който да не е вдигнал цените”, казва Начко Козарев. Освен това според него в Турция туристите почиват сред много повече зеленина. “На летовник в България се падат 3 дка, докато в южната ни съседка са 30 дка”, коментира Козарев. А и там липсва презастрояване.

По мнението на туроператори спадът обаче ще се отрази най-вече на по-нискокатегорийните хотели, докато голяма част от реномираните бази с 4 и 5 звезди няма да го усетят.

BG визи вече се издават на 59 места в Русия

От 1 февруари заявления за издаване на български визи вече могат да се подават в 59 града на територията на цяла Русия, като се предвижда таксата да бъде намалена. Това съобщи след посещението си в Русия министърът на туризма Николина Ангелкова, която се срещна със зам.-министъра на икономическото развитие на Руската федерация Сергей Галкин.

Заедно с въведените по-рано облекчения при издаването на визи за определени категории потребители - деца, хора с увреждания, собственици на имоти, лица, които са пребивавали предишни години и др., това са част от мерките на държавата да се преодолее евентуално намаление на гостите от този пазар.

“Руснаците са голямо перо за нашия туризъм. Необходимо е да сме по-гъвкави към тях и да се отнасяме с уважение. Турците правят специални преференции към руските туристи, докато ние им налагаме различни ограничения като визите например. Даже гърците са с по-облекчен режим спрямо тях по този въпрос”, заяви пред “24 часа” шефът на Варненската туристическа камара Жельо Душев.

В курортите по Северното Черноморие за 2018 г. е отчетен спад на руснаците с 5-6%, макар че общият спад за този пазар е доста по-висок – около 18%.

“Очаква се и тази година да намалее броят на гостите от Русия, но трябва да се стремим да задържим поне нивото от миналото лято. Голяма конкуренция е Турция, защото тя прави всичко възможно да ги привлече”, каза проф. Стоян Маринов, специалист по туризъм в Икономическия университет във Варна и заместник-председател на Варненската туристическа камара.

Според него турският пазар ще привлече и част от гостуващите у нас англичани.

“Английският паунд загуби 20 на сто от стойността си и за британските туристи е изгодно да търсят дестинации, в които не се плаща с евро и долари. В същото време евтината турска лира привлича повече британците”, каза той.

Според специалиста не трябва да ни притесняват групите от млади англичани, за които почивката у нас е емоция. “При положение че собствениците на хотели продължат да следят за реда и да налагат глоби, младежите не трябва да ни притесняват. Нека да се знае, че един турист от този вид харчи допълнително по 40-50 паунда на вечер за различни мероприятия”, допълни проф. Маринов.