Общините в Турция ще започнат да продават храни на ниски цени, за да конкурират бързорастящите цени в супермаркетите и магазините за хранителни стоки, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес, взимайки на прицел предполагаеми спекуланти, съобщава ДПА.

Ако някои хора /спекулират с цените/ в супермаркетите или на други места, нашите общини ще започнат да продават хранителни продукти, каза Ердоган на митинг в рамките на предизборната кампания в централноанадолския град Сивас, предаде БТА.

Ние ще пуснем там стоки на най-ниски цени, добави Ердоган.

В Турция ще се произведат местни избори на 31 март и състоянието на икономиката, по-специално високата инфлация, остава един от основните въпроси за избирателите.

Инфлацията на годишна база през 2018 г. остана над 20 процента, като най-голямо е годишното увеличение на цените за хранителните стоки - 30,97 процента, съобщи в понеделник Турският статистически институт.

Според данни на статистическия институт цените на чушките и патладжаните - основни зеленчуци, използвани от турските домакинства, са скочили с над 80 процента през януари в сравнение с предходния месец.

Ердоган обвини днес спекуланти в търговската мрежа, че се опитват да подкопаят неговото правителство. "Джордж, Ханс искат да ни нанесат удар и тези хора им помагат", каза президентът, като използва западни имена, визирайки чуждестранни сили.

Турският министър на финансите и хазната Берат Албайрак, който е зет на Ердоган, отиде още по-далеч, като говори в сряда за "хранителен тероризъм".

Общините първоначално ще започнат продажби по цени на едро в Истанбул и Анкара, започвайки от следващата седмица, каза Албайрак.

Правителството е активизирало проверките в големите магазини за хранителни стоки, а общинската полиция глобява магазини и супермаркети за надути цени, съобщиха турски медии тази седмица.