В края на миналия месец повече чуждестранни инвеститори са притежавали ценни книжа, деноминирани в китайски юани, което е резултат от мерките на правителството за по-нататъшно отваряне на този сектор за външни играчи, предаде bulgarian.cri.cn.

По данни на Китайската централна депозитарна и клирингова компания (CCDC) ръстът на притежаваните от чужденци ценни книжа е 40,55% на годишна база, а тяхната стойност е 1,51 трилиона юана (около 225 милиарда долара).

Причини за силния ръст е от една страна въведената през юли 2017 г. от Пекин програма Bond Connect, която позволява на чужди институционални играчи да навлязат на китайския междубанков пазар на ценни книжа.

До края на миналата година над 500 институционални инвеститора от цял свят са се включили в програмата Bond Connect. През ноември миналата година Пекин обяви мерки за по-нататъшно отваряне на пазара на ценни книжа за чужди компании, като те ще бъдат освободени от плащането на корпоративен подоходен данък и ДДС върху печалбите си по лихвите от ценните книжа за период от три години.