Българската петролна и газова асоциация (БПГА) напълно подкрепят усилията на правителството за борба с нелегалните практики и сивия сектор в нашия бранш. За първи път се полагали решителни усилия за справяне с контрабандния внос, което било в интерес на всички данъкоплатци.

Това се казва в декларация на организация по повод представената в петък система за наблюдения на горивата от танкера до бензиностанциите.

Пожелаваме успех на държавните контролни органи и очакваме резултатите от работата на системата да бъдат обявявани при пълна прозрачност, казват от БПГА.

В същото време смятали, че това е първата крачка в правилната посока като съществена част от работата тепърва предстояла. За да имали мерките срещу сивата икономика в сектора на течните горива пълен ефект, било необходимо да се осъществява контрол върху целия път на горивото – от входа на държавата до колонките на бензиностанциите. Наблюдението трябвало да обхване всички бази, рафинериите и данъчните складове на територията на страната, както и да се осъществи връзка с Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) и системата на Националната агенция за приходите.

Само тогава можем да отчетем добър резултат както за българската хазна, така и за конкурентната среда в страната, казват от асоциацията. Нейните членове заявяват пълната си подкрепа за всички действия на държавата, които имат за цел пресичане на нелегалната търговия с горива и асоциацията ще съдейства по всякакъв начин на тези усилия.