Фирмите пък притеснени от срокове и теч на информация

Националната агенция за приходите в момента анализира готовността на бизнеса за подмяната на касовите апарати. Това заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров пред “24 часа”.

Представители на приходната агенция и на финансовото министерство не присъстваха на инициирана от БСК дискусия по смяната на фискалните устройства.

Затова около 90 представители от браншови организации и фирми дискутираха помежду си проблемите, които им създават новите изисквания към касовите апарати. Те са записани в променена наредба за тях, която вече е в сила.

Според нейните изисквания от около 400 хил. работещи фискални устройства, половината трябва да бъдат сменени, а на останалите да се ъпгрейдва софтуера.

Сроковете за фирмите, регистрирани по ДДС, са до 31 март, за тези, които имат оборот под 50 000 лв. и не са в този регистър - 30 юни. Големите вериги пък трябва да имат нов софтуер за управление на интегрираните си системи до 31 декември т.г.

“Ако у нас нещата се правят в 12 без 5, а сега е 12 без 6, в тази една минута трябва да обясним на администрацията какво трябва да промени, за да не се стига до нежелани ефекти върху икономиката и обществото”, заяви председателят на БСК Радосвет Радев.

Шефът на Българския институт по метрология Паун Илчев съобщи, че до момента има заявени 58 модела касови апарати, 38 от които са обработени, а останалите ще бъдат готови до 2 седмици. С конкретни казуси в обсъждането участваха представители на Българската петролна и газова асоциация, Българската асоциация по информационни технологии, Конфедерацията на автобусните превозвачи и други.

Проучване на БСК сред 2493 фирми, обявена по време на дискусията, показва, че средната инвестиция за подмяна на устройство е 2 423 лв. Средният срок за въвеждането му в експлоатация е 18 месеца. Затова 65% от фирмите заявяват, че няма да спазят наредбата.

Освен от размера на инвестицията и от сроковете бизнесът е притеснен и от задължението да се предостави на НАП source-кода, който е обект нa интелектуална собственост.

Опасенията са от изтичане на чувствителна фирмена информация, като рецептурници, търговски надценки и отстъпки, лични данни на клиенти и пациенти при личните лекари. Противоречие със закона имало и при тристепенната система за препродажба на таксата на SIM картата за връзка с НАП. Реално приходната агенция ще има пълен достъп до информацията на всяка фирма без насрещни гаранции за защита, обобщи Радев.

Адв. Валентин Савов обяви, че наредбата ще бъде оспорена пред Европейската комисия, Върховния административен съд и Комисията за защита на конкуренцията.

Представители на бизнеса обсъждат смяната на фискалните устройства.

СНИМКА: БСК