Пролетният фестивал отмина, а китайският сектор на недвижимите имоти продължава да размишлява дали реалните сделки и възможности за ръст са в по-малките градове, далеч от шума на мегаполисите като Пекин и Шанхай, предаде bulgarian.cri.cn.

Обикновено продавачите на имоти регистрират пикови продажби около Пролетния фестивал (който бе на 5 февруари тази година), но последните анализи на индустрията не им дават много поводи за успокоение.

Мнозинството (почти 53%) от работниците-мигранти предпочитат да купуват жилища в по-малки градове или по родните си места, далеч от местата работа им в големите градове, според съвместен доклад на Anjuke, доставчик на информация онлайн за имоти, 58.com, платформа за социални услуги и 36Kr, медийна компания за наука и технологии.

Сю Дзячун, редактор в издателство в Пекин, е един такъв професионален мигрант. Той е купил първия си дом през 2016 г., когато бил на 29 и все още неженен. Той обаче не е изолиран случай. Много от хората като него в Китай мислят, че притежаването на дом преди да се оженят е от съществено значение. Но тъй като цените на имотите в столицата се оказват извън възможностите му Сю купува къща в град Джуоджуо, в провинция Хъбей, който е на 80 километра от Пекин и е най-близката жп гара, само на 25 минути с високоскоростен влак. "В края на краищата може да ми трябват десетилетия, за да си купя апартамент в Пекин", казва Сю.

Търговец на име Уан, 27-годишен, в Пекин вероятно ще се съгласи. Той и родителите му купуват дом в родния му град Баодин, провинция Хъбей, през 2017 г., преди сватбата си. Година по-късно той и съпругата му купуват друг апартамент в квартала „Фаншан" в покрайнините на Пекин, която отдаваха под наем за 2000 юана ($ 296) на месец, или само 10 процента от месечните им разходи за погасяване на жилищния кредит, изплащане на кредита за автомобил и за наем.

Уан казва, че мечтае да притежава апартамент в Пекин един ден, когато техните доходи ще се повишат, а цените на имотите ще бъдат по-ниски. „Ако не, поне имаме гаранция със сегашния си дом. Сегашния ни апартамент е близо до болница и училище. Родителите ми могат да се преместят от нашето село, за да живеят там".

Купувачи на жилища като Сю и Уан принадлежат на градския ландшафт, които решават да си купят дом в родните си места или други по-малки градове наоколо, от които 62% са родени след 1990 г. В тях има нарастващо търсене на жилища, тъй като се женят и започват да градят кариерата си, се казва в доклада. "Общото за по-младото поколение е да търси усещане за спокойствие", казва Ли Дасяо, главен икономист в базираната в Шънджън агенция за ценни книжа „Инда". „Повишаването на цените на жилищата през предходните години продължава да ги тревожи, че не могат да си позволят къща през целия си живот, ако не действат сега."

Около 53% от младите купувачи на жилища, интервюирани за съвместното проучване преди Пролетния фестивал, заявиха, че са планирали да се върнат в родния си град за годишния празник (и разузнаването за местни жилищни имоти); 24% заявяват, че ще купуват къщи, тъй като са на ръба на брака; и близо 16% заявяват, че ще инвестират в нов дом, за да предложат по-добър живот на своите възрастни родители.

През 2018 г. близо 59% от младите купувачи на жилища са имали намерение да купуват жилища в родните си градове или по-малки градове наоколо. Спадът от 2018 г. предполага, че по-малко професионалисти-мигранти, базирани на метрото, се борят за закупуване на местна собственост.

Спадът е резултат от преференциалните политики, предоставяни на талантливи професионалисти от метрополитените.

Също така Китай насърчава отдаването под наем и дългосрочните механизми за стабилно и здравословно развитие на недвижимите имоти, се казва в доклада.

Откакто Китай подчерта принципа, че "жилищата са за живеене, а не спекулации", и наложи ограничения върху покупките, цените, жилищните кредити и продажбите на жилищни имоти, прегряваният пазар се охлажда. Така че, малко на брой работници-мигранти правят спекулативни инвестиции в домовете си в родните си градове, каза Джан Бо, главен анализатор в Института Anjuke.

Ли от „Инда" заяви, че силното търсене от купувачите на жилища по време на пролетния фестивал може да се окаже краткосрочно явление, следователно не може да промени сегашната тенденция на охлаждане, особено в градовете от трети и четвърти ред, където снабдяването със земя е адекватно и населението по-малко гъста.

"Но е време за предприемачите да промотират продажбите."

Търсенето на жилища в градовете от първо ниво е все още здраво, въпреки затегнатите регламенти, каза той.

Така че, тенденцията на младите професионалисти мигранти да купуват жилища в родните си градове ще продължат, каза Лиу Бо, анализатор в консултантската компания Роланд Бергер.

Регионалните централни градове или сравнително новите градове от първо ниво, като Ухан, Чунцин и Нанкин, ще посрещнат повече завърнали се, поради нарастващата им икономическа конкурентоспособност вследствие на иновации и нови възможности за работа. Цените на жилищата в такива региони вероятно ще нарастват, каза той.

След впечатляващ ръст на цените от 2017 г. насам, дължащ се на мащабните проекти за реновиране на малките градове, по-ниските градове ще бъдат изправени пред риск от спад през тази година.

В първия ред цитира, когато пазарът на недвижими имоти е изправен пред дългогодишна строга регулация, цените на жилищата са по-силно повлияни от политиката и до голяма степен ще останат стабилни, каза той.