Кметовете поискаха 20% от толтаксите за обновяване на уличната мрежа в градовете. Предложението направи кметът на Димитровград Димо Димов, който е зам.- председател на УС на Националното сдружение на общините по време на негов форум. Димов заяви, че уличната мрежа на градовете е 52 000 км, а по време на ремонта се подменят подземните комуникации. Той настоя и 2% от данъка върху доходите да остават за местните бюджети, което да е ново искане на общините.

Кметовете осново се интересуваха от финасирането на проектите за следващия програмен период, тъй като искат да са готови още със старта му през 2021 година.

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова поясни, че основните 2 европриоритета за следващия период са градско и регионално направление. Тя заяви, че стремежът бил в регионалната политика и в регионалните стратегии да няма бели петна и поясни, че през тази година ще се правят плановете за регионалното развитие и схемите за пространствено развитие. Аврамова смята, че трябва да се прави интегрирана регионална политика, която да е без ограничения в териториалния обхват. Тя даде пример със Сливен и Ямбол, които се обединявали за реализиране на проект за 4-лентов път между двата града и за икономическа зона около този път. 

Регионалният министър заяви още, че е възможно един проект да бъде финансиран от различни източници, например, от два фонда.