Чешката енергийна компания CEZ (ЧЕЗ), която търси купувач за своите български активи, заяви, че India Power е понижила своята оферта за сделката, предаде Инвестор.

India Power беше класирана на второ място в търга за въпросните активи, но след като ръководената от Гинка Върбакова „Инерком“ не успя да получи зелена светлина за закупуването им от Комисията за защита на конкуренцията, ЧЕЗ се обърнаха към другата компания, съобщава чешката медиа Lidovky.

Продажбата на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД и „ЧЕЗ Електро България“ АД беше решена от Надзорния съвет на ЧЕЗ в края на януари. Доказателствата, представени от инспекционния орган, показват, че India Power предлага най-високата сума за българските компании: 355 млн. евро (около 9,2 млрд. крони), която ще се изплати в рамките на пет години.

Възползвайки се от ситуацията, India Power е решила да понижи своята оферта, потвърждават от централата на ЧЕЗ, но подчертават, че все още не знаят стойността на новата оферта.

Ръководството на ЧЕЗ и одиторите от Deloitte са изчислили, че сумата, предлагана от India Power ще се понижи до 317-333 млн. евро.

Решението за стартиране на преговори за покупка на българските активи между ЧЕЗ и India Power дойде, след като КЗК за пореден път забрани сделката с „Инерком“ заради господстващо положение на вътрешния пазар на фотоволтаични централи.