Президентът Доналд Тръмп заяви днес, че може да удължи срока за постигане на търговско споразумение с Китай след 1 март, като запази сегашното ниво на митата, предаде Ройтерс.

Преговорите са "много сложни", допълни Тръмп.

Има вероятност да удължа срока, каза той на пресконференция в Розовата градина на Белия дом.

Ако обаче направя това; ако видя, че сме близо до сделка или че сделката отива в правилната посока, ще го направя при същите мита, които имаме сега. Няма да увеличавам митата, заяви Тръмп, цитиран от БТА.

Американските вносни мита за китайски стоки на стойност 200 млрд. д. се очаква да бъдат вдигнати от 10 на 25 процента, ако към 1 март не бъде постигнато споразумение.

Тръмп заяви днес, че търговските преговори с Китай "вървят изключително добре" и САЩ са по-близо от всякога до "истинска" търговска сделка с Пекин, която да предоставя равнопоставени условия за американските компании.

"Митата удрят Китай много лошо. Те не ги искат и честно казано, ако можем да постигнем сделка, за мен ще бъде чест да ги вдигна", каза той.

Тръмп допълни, че ще се срещне с китайски президент Си Дзинпин по някое време след американско-китайските преговори във Вашингтон идната седмица.