БНБ и КФН могат да избират инструменти за оздравяване на финансови институции

БНБ и Комисията за финансов надзор могат да използват различни финансови инструменти, за да гарантират стабилност на банките и на инвестиционните посредници.

Фондът за гарантиране на влоговете в банките и Фондът за преструктуриране на банки ще бъдат прехвърлени към централната банка заедно с техните активи.

Това предвиждат промени в Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници, който финансовият министър Владислав Горанов обяви за обществено обсъждане.

Причина за новите поправки на закона е стартът на процедурата за установяване на т.нар. тясно сътрудничество с ЕЦБ.

Влизането в

в банковия съюз

ни задължава

да въведем правилата, по които работят Единният механизъм за преструктуриране и Единният фонд за преструктуриране на Европейския съюз.

Те ни задължават да определим кой ще избира инструментите за оздравяване на финансови институции - банки и инвестиционни посредници.

Какви са европейските правила?

Ако състоянието на определена банка или инвестиционен посредник е такова, че тяхното възстановяване в определен законов срок изглежда нереалистично, тогава националният орган по преструктурирането има право да реши да продаде част от нейната дейност.

Решението може да бъде да създаде мостова банка, в която временно да прехвърли добрите банкови активи, или пък да раздели добрите от лошите активи, като обезценените се прехвърлят на дружество за управление на активи. Може да вземе решение да рекапитализира трезора, който изпитва затруднения чрез вътрешни източници, т.е. да превърне дълга в акции или да го преоцени.

Мостовата банка, възможността за която е регламентирана в закона още от 2016 г., е банка, която се създава с цел прехвърляне на всички или на част от активите, правата или задълженията на банка в режим на преструктуриране. Тя подлежи на надзор от БНБ като всяка друга банка. Със сегашната промяна

мостовата

банка не става

акционер

в кредитни институции, които са в режим на преструктуриране.

С нея се дава право на органа за преструктуриране, който ще бъде БНБ, да преобразува вземания по приемлив дълг на кредитори на нестабилната банка в обикновени акции на самата мостова банка, към която се прехвърлят всички или част от активите, правата или задълженията на банката в режим на преструктуриране, обясниха за “24 часа” замисъла на поправката финансови експерти.

Проектът предвижда капиталът на мостовата банка, мостовия инвестиционен посредник, мостовият финансов холдинг и дружеството за управление на активи да могат да се финансират не само със средства от фонда за преобразуване на банки, и на другия - от инвестиционни посредници, но и частично и чрез преобразуване на приемливи задължения на институцията в режим на преструктуриране в обикновени акции на мостовата институция или по друг начин.

Тъй като във Фонда за преструктуриране на банки се набират средства освен от кредитните институции, лицензирани в държави от еврозоната, така и от клонове на банки от трети държави, които са извън обхвата на Единния механизъм за преструктуриране, в него ще се обособят два подфонда, предвиждат още промените.

Аналогичен

режим

за оздравяване

ще се въведе

и за инвестиционни посредници, предвиждат още промените в закона. Решения за това кой и как ще бъде преструктуриран при необходимост там ще взема Комисията за финансов надзор.