Федералната статистическа служба потвърди, че износът ни за най-голямата икономика в ЕС надхвърля вноса

България вече изнася повече за Германия, отколкото внася оттам. Това обяви премиерът Бойко Борисов в края на миналата седмица.

Данните от края на месец януари 2019 г. на Федералната статистическа служба на ФРГ (ДЕСТАТИС) за периода януари-ноември 2018 г. доказват това.

Според тях

българският износ за

Германия изпреварва

значително

германския внос

в България,

като е постигнато положително търговско салдо в търговията ни с Германия в обем от 326 млн. евро.

Съгласно обявените от Федералната статистическа служба на Германия актуални данни за двустранния стокообмен между България и Германия търговията между България и най-голямата европейска икономика е постигнала нови рекорди през 2018 г.

Българският износ за периода януари-ноември изпреварва вноса от Германия и е нараснал с около 9,3% спрямо същия период на 2017 г., като се реализира за първи път положително за България търговско салдо от + 326 млн. евро.

Основен фактор за нарасналия стокообмен между страните са

германските

производствени

предприятия в

България,

известни като едни от най-устойчивите, най-добрите и отговорни инвеститори и работодатели в страната, създаващи дългосрочна заетост.

Обвързана с общоевропейския проблем за недостига на специалисти, тази заетост води пряко до повишаване нивата на трудовите възнаграждения в България и засилва конкурентоспособността на трудовия пазар в страната ни.

Преки ефекти за България са и повечето приходи в държавата от данъци и осигуровки.

За периода януари-ноември 2018 г. двустранните търговско-икономически отношения бележат ръст както в абсолютни, така и в относителни измерения.

Двустранният стокообмен е нараснал със 7,8% и от 7,099 млрд. евро през 2017 г. е достигнал до

7,656 млрд. евро

през 2018 г.

За този период България е изнесла стоки на стойност 3,991 млрд. евро спрямо 3,651 млрд. евро за същата времева рамка през 2017 г., което представлява нарастване на българския износ с близо 9,3% спрямо 2017 г.

Вносът на стоки от Германия за периода януари-ноември 2018 г. също отбелязва ръст, но с по-бавни темпове от нашия износ. “Аурубис България” е не само най-голямата немска, но и най-голямата индустриална инвестиция у нас за последните години.

“Аурубис България” е не само най-голямата немска, но и най-голямата индустриална инвестиция у нас за последните години.

В България е внесена продукция от Германия на стойност 3,665 млрд. при 3,448 млрд. евро за същия период на предходната 2017 г.

Според данните на Федералната статистическа служба този внос включва главно

автомобили и

автомобилни части,

машини, елсъоръжения, химически продукти, фармацевтични, хранителни и др.

Българският износ за Германия включва основно компонентите за автомобилната индустрия, машини, електронни системи, химически продукти, електрическо оборудване, метали и др.

Принос за родния износ за ФРГ играят германските производители, предпочели България и инвестирали в своя задгранична производствена локация в нашата страна.

Очакванията са положителната и устойчива тенденция на ежегоден ръст на българския износ за най-големия наш външнотърговски партньор, при което са постигнати рекордни нива през последните няколко години, да се запази и през 2019 г.

Данните за всички измерения на двустранния стокообмен ще бъдат оповестени от Федералната статистическа служба през февруари т.г.

През настоящата и следващата година предстои

стартиране на

производствата на

редица нови

германски

инвестиции

в страната ни по проекти, случили се през 2018 г.

Тези производства ще продължат да генерират български износ на продукти с висока добавена стойност, влагани в производствата на германските концерни.

Реализирани са нови германски инвестиционни проекти през 2018 г., свързани с инвестиции на големите поддоставчици за автомобилната индустрия - ЛЕОНИ в Плевен, “Фос Аутомотив” – Ловеч, БАДЕР – в Русе, разширението на “ВИТЕ Аутомотив” отново в Русе, инвестицията на “МД Електроник” във Враца, “Кьостлер” в Пловдив.

Производствата на тези проекти постепенно стартират и без съмнение ще дадат реален принос за ръста на българския износ и през 2019 г.

Това позитивно развитие наред с разширяването на голяма част от традиционните германски инвестиции в България, направени през последните години, са

най-добрата визитна

картичка на

българската

икономика

Тук трябва да включим и плановете на АУРУБИС, ФЕСТО, АББ за разширяване на производствата, разкриването на новия развоен център на БОШ в “София Тех парк” и др. Тези примери за успешни германски инвестиции допълнително подпомагат налагането на страната ни като една от най-добрите инвестиционни дестинации в Европа. Те насочват погледите към България и допринасят за привличането на нови инвестиционни проекти оттам особено в областта на автомобилната и други индустрии с висок принаден продукт.

Все по-голям интерес има от високотехнологични компании, които могат да търсят в България сравнително по-малък брой, но висококвалифицирани сътрудници. Специалистите в областта на роботиката, автоматизацията, електрониката, IT ще бъдат все по-търсени в България през тази и следващите години.