България ще участва в Световното изложение ЕКСПО 2020 

Министър Караниколов е начело на делегация от над 30 български компании, участващи на международния панаир за хранително-вкусова промишленост GULFOOD 2019, съобщиха от Министерството на икономиката. 

Той е на двудневно посещение в Обединените Арабски Емирства, където посети и националния щанд на България на Специализирания международен панаир за хранително-вкусова промишленост GULFOOD 2019, който се провежда в Дубай Уърлд Трейд Сентър (Dubai World Trade Center). Той е организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия  към Министерството на икономиката. Над 30 български компании представят богата гама хранителни продукти и напитки - млечни и месни продукти, замразени плодове и зеленчуци, плодови и зеленчукови консерви, захарни и сладкарски изделия, биологични продукти и др.

„Работим активно за насърчаване на българския износ към трети страни. Доказателство за това е и подкрепата ни за тези фирми, които участват на GULFOOD 2019, изтъкна министърът. 

Караниколов се срещна с Н.Пр. Рийм Ал Хашими, държавен министър по международното сътрудничество и генерален директор на EXPO 2020.

"Участието на страната ни в Световното изложение ЕКСПО 2020 в Дубай ще даде възможност на българските производители и износители за реализиране на продукцията им на международни пазари", каза той.  Икономическият министър подписа Договор за участие на България в EXPO 2020 с Наджиб Ал Али, изпълнителен директор на предстоящото догодина в Дубай експо.

„Избрахме да разработим българския щанд и цялостен образ в рамките на подтема "Мобилност", в която смятаме, че понастоящем България най-добре се вписва, отчитайки нашето стратегическо географско положение, от гледна точка на транспортни коридори, достъп до пазари и културни влияния, както и утвърждаването през последните години на България като страна с висок технологичен капацитет“, каза Караниколов.   Г-жа Рийм Ал Хашими приветства българската делегация, изразявайки благодарност за потвърденото участие на България в EXPO 2020. 

По време на официалната си визита в ОАЕ икономическият министър проведе среща и с Н.Пр. Султан бин Саед Ал Мансури, министър на икономиката. На срещата и двете страни заявиха задоволство от активизирането през последните години на българо-емиратските отношения. „Убедени сме, че са налице предпоставки за развитие на взаимноизгодно сътрудничество в редица перспективни и важни и за двете страни области в сферата на взаимната търговия, инвестициите, туризма и селското стопанство, посочи Караниколов.

Министър Емил Караниколов се срещна в Дубай с Н.Пр. Рийм Ал Хашими, държавен министър по международното сътрудничество и генерален директор на EXPO 2020.
Министър Емил Караниколов се срещна в Дубай с Н.Пр. Рийм Ал Хашими, държавен министър по международното сътрудничество и генерален директор на EXPO 2020.