Eдин от най-големите инвеститори в имоти у нас - фондът NEPI Rockcastle, е започнал да продава част от офис сградите си в Румъния на обща стойност 380 млн. евро. Това съобщиха медиите в северната ни съседка, като се позовават и на признание от самата компания.

Става въпрос не за всички обекти, които NEPI притежава на север от Дунав, а само за пет офис центъра. Компанията притежава над 12 големи търговски и офис сгради в Румъния, където също е един от основните инвеститори в имоти. В България NEPI е собственик на моловете “Парадайс” и “Сердика център”, които придоби през 2017 и 2018 г. срещу общо над 400 млн. евро.

Наскоро стана ясно, че NEPI купи и терен от 150 хиляди квадрата близо до Сточна гара в Пловдив и строи там нов мол за 150 млн. евро.

Обяснението, което са дали от компанията за разделяне с офис сградите си в Румъния, гласи, че това е част от стратегията ѝ да се фокусира върху търговски имоти и да пренасочи към тях капитал, който е инвестирала в “нестратегически” обекти. Преговорите с потенциалните купувачи са на ранен етап, но не липсвал интерес, заявяват оттам.

В същото време една от най-новите офис сгради в столицата - намиращата се зад The Mall Office A, смени собственика си срещу 60 млн. лв., стана ясно от съобщение на самия купувач. Това е “Браво пропърти фонд” АДСИЦ, който ще набере половината от сумата, като пусне нова емисия акции, а другата - чрез емисия необезпечени облигации. От съобщението на АДСИЦ става ясно, че новата офис сграда генерира годишни приходи от 4,6 млн. лева при 100% заетост и 10-годишни договори за наем.