400 изложители показват иновации на деловия форум в Пловдив

Необработваеми земи у нас могат да се превърнат в доходоносни плантации за трюфели. Иновацията е хит на международната селскостопанска изложба “Агра”, която заедно с “Винария” и “Фудтех” се открива на 20 февруари в Пловдивския панаир и ще продължи до 24 февруари.

С модерна технология върху пустеещите площи се отглеждат едновременно скъпите подземни гъби и овошки, горски или декоративни дръвчета. Трюфелите израстват върху корените на фиданките. Новост на форума са и феромонови японски диспенсери. Чрез тях овошките се предпазват от вредители.

“Това е съвременен, ефикасен и безопасен метод. В градините се слагат пластмасови тръбички с феромон, който дезориентира мъжките пеперуди и те не могат да намерят женските. Ефектът е, че не се стига до оплождане, снасяне на яйца и излюпване на червеи, обясняват от компанията изложител.

Диспенсерите са два вида - едните осигуряват защита на ябълки и орехи, а другите - на кайсии, праскови и сливи. Приспособленията нямат контакт със самите растения. Поставят се в градините, преди да започне летежът на пеперудите, и остават там до края на сезона.

Сред атракциите на “Агра” е и дрон пръскачка, който спестява разходи за гориво и вода и обработва до 250 дка на ден. Безмоторният летателен апарат е снабден с резервоар с вместимост 7-8 литра.

На най-големия форум за агробизнес се демонстрира и нова за българския пазар технология за производство на два сорта памук. Те са с естествено оцветено кафяво влакно, което е по-дълго и фино от досега познатите, и с висок екологичен и стопански ефект.

Сред акцентите на изложбата са семената, торовете и препаратите за растителна защита, разработени от научни институти и световноизвестни фирми от Холандия, Австрия, Германия и Франция.

Биопроизводството е едно от водещите направления в “Агра”, където се показват технологии и оборудване за земеделски и животновъдни ферми, както и финансови инструменти за подпомагане и кредитиране.

“Така не само показваме иновации за селското стопанство, но и улесняваме пътя за внедряването им в практиката”, посочи главният директор на Международния панаир - Пловдив, доц. Иван Соколов.

По думите му “Агра”, която се провежда под егидата на Министерството на земеделието, продължава да привлича изложители. На 28-ото ѝ издание т.г. участват 400 изложители от 19 държави.

Едновременно с “Агра” от няколко години се провеждат и изложбите “Винария” и “Фудтех”. Очаква се мегафорумът за агробизнес, вино и храни да бъде посетен от над 40 000 души. Трима ще спечелят награди, осигурени от Пловдивския панаир - бензинова косачка, водоструйка и електрическа фреза.

За първи път синьо вино

с водорасло, пази от рак

Синьо вино с екстракт от водораслото спирулина създаде Институтът по криобиология в София. Това е една от световните новости на мегафорума за вино, храни и оборудване в Пловдив.

“Напитката се прави от 5 вида грозде - траминер, мускат, мискет, шардоне и совиньон блан, и е обогатена с пигмент от спирулина”, обясни директорът на института проф. Илияна Начева. Екстрактът от водораслото се извлича чрез специална технология. При нея се извършва шоково замразяване на свежата спирулина до минус 196 градуса и след това се подлага на ензимна хидролиза. Полученото активно вещество се добавя към виното.

“Крайният продукт е с повишени антиоксидантни свойства и неутрализира свободните радикали, които водят до появата на ракови клетки. Другият ефект е, че засилва имунитета на организма”, твърди проф. Начева. Напитката е подходяща и за диабетици, тъй като в нея не е добавена захар.

Посетителите ще могат да видят и други иновативни питиета на международната изложба за лозарство и винарство “Винария 2019". Българска дестилерия демонстрира ракии от планински бъз, пъпеш и дюля. Сред изненадите са и винени желета на австрийска изба. Те са приготвени от сладко вино, което пък е получено от гроздови зърна с благородна плесен.

Почитателите на крафтбирата ще имат възможност да дегустират напитки с ухание на банан и карамфил, с нотки на пушек и дървесина и с подчертан хмелов вкус.

Сред хитовете на “Винария” е ликьор, направен от черен чай, натурални екстракти от високопланински билки, плодови дестилати и изворна вода от Татрите.

“Изложителите демонстрират елитни питиета в ексцентрични визии. Наша компания бутилира водка, бренди, джин, ликьор, уиски в необичайни опаковки - кон, сърце, кораб, Айфелова кула”, посочват организаторите на “Винария”. Сред експонатите е и първата в света светеща бутилка с цитрусов ликьор на известна японска марка.

Ферма отглежда 150 сорта люти чушки

Пастет от кактуси и сирене с

джинджифил изкушават на “Фудтех”

150 сорта от най-лютите чушки у нас отглежда семейство във варненско село. От огнения зеленчук в същата ферма се правят оцет, зехтин, сосове, разядки, сладка, бира и ракия. При приготвянето им не се използват консерванти, подсладители, добавки и примеси. “Целият цикъл е затворен - от засаждането на зеленчуците до брането и преработката им. Всичко е ръчно. Получените продукти са натурални и здравословни”, твърдят от фермата. Специалитетите ѝ са сред атракциите на изложбата “Фудтех” в Пловдив и се състезават за отличие в конкурса за иновации.

Новост на форума са и швейцарските веган и биошоколади с баобаб, кокосово мляко и чили.

“Основен акцент на “Фудтех” т.г. са българските млечни и месни произведения. Ръчният труд заема над 70% от производството и гарантира високо качество. Компаниите се връщат към позабравени стари технологии и рецепти, но храните се правят в съвременни условия и се предлагат в атрактивна визия”, коментират организаторите на изложбата. Една от изненадите на нея са краве, овче и козе сирене с трюфели и манатарки, които са без аналог на световния пазар. На “Фудтех” се презентира и кози суджук с три вида трюфели.

“Добавени в месото, те му придават силен аромат на див чесън, билки и треви”, твърдят специалистите. Очакванията им са, че голям интерес ще предизвикат и продуктите от сибирска чага. Тази гъба е одобрена в Русия като лекарство срещу рак на стомаха и на белия дроб, използва се и при гастрит, язва и колит. По тази причина чагата е наричана диамантът на гората.

По традиция и т.г. на “Фудтех” посетителите ще могат да опитат и различни видове пасти, колбаси, сирена, консерви и маслини от Ботуша. Продуктите са изложени в Града на виното. Сред изкушенията, които показват италианските производители, са шамфъкова паста, пастет от кактусови листа, сирене с джинджифил, оризови топки със зеленчуци и месо, бадемово вино.

Научните институти към Селскостопанската академия традиционно участват на мегафорума в Пловдив.
Научните институти към Селскостопанската академия традиционно участват на мегафорума в Пловдив.
На “Винария” изложителите представят най-новите си напитки.
На “Винария” изложителите представят най-новите си напитки.
Италиански храни привличат интереса на посетителите.
Италиански храни привличат интереса на посетителите.