От 1 октомври държавата ще знае всичко за нощувките 

Стартиращата от сряда Единна система за туристическа информация (ЕСТИ) ще увеличи с 20% приходите от туристическа дейност в страната, когато заработи пълноценно от 1 октомври, и това е най-песимистичната ми прогноза, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при представянето на ЕСТИ.

Онлайн базираната система прави връзка между всички 18 800 места за настаняване в България, включително хижите, НАП, местната община, МВР, НСИ и туристическото министерство. Целта е да се следи в реално време колко нощувки се правят и да се елиминират възможностите за укриване на приходи и данъци върху тях.

Всяка община ще има достъп до системата и в края на всеки работен ден ще има информация за нощувките, за които по закон получава отчисления. “От своя страна НАП ще има същата информация и това ще увеличи и приходите от други налози”, каза кметът на Созопол Панайот Рейзи, който е един от първите, попълнили всички необходими данни в ЕСТИ.

Срокът за общините и хотелите да попълнят първичните данни е 1 октомври. Предвидени са всички възможни казуси, включително и за хижи на места без интернет достъп. Такива места за настаняване ще пращат веднъж седмично седмично екселски файл за направените нощувки. Хотелите ще използват собствените си резервационни системи и няма да има нужда да купуват нито хардуер, нито софтуер.

МВР ще има достъп само за да следи хората, които нощуват в хотелите. Заради GDPR директивата българите и останалите граждани на ЕС ще фигурират в ЕСТИ само като бройки без имена и ЕГН, но ще се знаят датите на настаняване и напускане. Лични данни ще се нанасят само за гражданите на трети страни. До 1 октомври потребителите на системата няма да се глобяват, ако не са нанесли данни. След това законът предвижда глоби, а при трето нарушение - и отнемане на категория.