При втори лифт планината ще бъде затворена

Около 2000 автомобила на ден през активния зимен сезон атакуват Пирин, за да могат хората да карат ски и да си починат сред природата. Това показва броячната камера, която е монтирана в края на курорта точно в началото на пътя за скизоната.

Друг начин за придвижване е доста сложен. Опашката пред единствения лифт, който отива в скизоната се извива далеч преди отварянето на гондолата. Дори касите за карти не са отворени, а хората започват да висят и на двата входа.

Изчисленията са, че на месец в зоната влизат около 50 000 автомобила, което е убийство за природата. Преизчислено е, че те произвеждат около 150 тона вредни емисии, които бавно, но сигурно убиват природата.

"Имаме готовност при пускане на втори лифт да спрем въобще движението в планината, което е нормалното европейско мислене", категоричен е кметът на Банско Георги Икономов. "Но заради продължаващото бездействие по въпроса за втория лифт, ще продължим по този начин", обяснява той.

Община Банско от тази година дава отстъпка от 5% на данъка, ако се използва екологично гориво за отопление. Но и това е недостатъчно за справянето с качеството на въздуха. Очаква се газифицирането на курорта да помогне много.

Положението около световната купа е още по-тежко, защото има и около 2000 човека, които са с приоритетен достъп до лифта. Това означава, че могат да зидминават опашката.

Все още това не води до конфликти, но предизвка опашка и в самата зона, защото единият лифт се използва само от тях и хората трябва отново да чакат, за да карат.

Международната федерация по ски реши да уважи желанието на домакините да са екокурорт. Заради това по време на състезанията ще се използват отново само стъклени бутилки от скиорите, въпреки че има малък проблем със сигурността, ако бъдат счупени. Заради това ще има допълнителни хора, които ще отговарят за това.

Банско още преди сезона обяви, че забранява тотално използването на пластмаса в зоната за спорт. Този пример след това бе последван от други курорти.