Русия се сдоби с втора милиардерка в долари, съобщи сп. “Форбс”. Татяна Бакалчук, собственичка и генерална директорка на търговската онлайн верига “Уайлдберис”, има състояние от 1,2 млрд. долара, колкото притежава и Елена Батурина. Съпругата на бившия московски кмет Юрий Лужков беше единствената руска милиардерка досега.

Компанията на 43-годишната Бакалчук, която е корейка по произход, е основана през 2004 г. Днес тя предлага огромно разнообразие от продукти - дрехи, обувки, аксесоари, всякакви стоки за бита, играчки, електроника, книги, а сайтът ѝ всекидневно се посещава от 2 млн. потребители.

Бакалчук е изключително дискретна и много рядко се появява в публичното пространство. Родена е на 16 октомври 1975 г., завършва социално-хуманитарния институт в Москва с диплома за учителка по английски език. Майка на три деца, милиардерката започва бизнеса си, докато е в отпуск по майчинство с първото.

Тясната семейна квартира се превръща в първи склад на фирмата, откъдето се разпращат колетите. От самото начало Татяна работи в сътрудничество със съпруга си, радиофизик по образование.

Днес “Уайлдберис” (“Диви горски плодове”) - кръстена така, защото собственичката искала името да звучи красиво, притежава в Подмосковието разпределителен център от 145 000 кв. м и хиляди пунктове за доставка на поръчките в цяла Русия. Според “Форбс” в момента тя е 4-ата най-скъпа руска компания. Бизнесдамата влезе за първи път в списъка на най-богатите руснаци миналата година със състояние от $ 600 млн.