Фиданките на “Агра” в Пловдив

се разпродават много бързо

Българска напитка от биоарония в комбинация с мавруд пожъна невиждан успех на “Винария” в Пловдив. Тя е сред световните новости на изложението и бе отличена в конкурса за иновации.

“Продуктът е получен от ферментация на арония и е купажиран с вино, не са добавени никакви ароматизатори и овкусители”, обясняват производителите от Северна България. Според тях питието е изцяло натурално и здравословно заради полезните вещества в него. Такъв ефект има и друга разработка на фирмата - биомалина с мавруд, която е първата подобна в света и се демонстрира на “Винария”.

Приз на форума грабна авангардна линия алкохолни напитки на основата на екстракт от чай и планински билки. Наградените продукти могат да бъдат дегустирани от посетителите.

Грамоти бяха раздадени и на 12 компании, които участват в международната изложба за хранителна индустрия “Фудтех”. Сред отличените вкуснотии са пълнени свински гърди, кози суджук с три вида трюфели, които придават аромат на див чесън, билки и треви, пилешка пастърма с чубрица или червен пипер, сок от ябълка и роза, разтворими напитки от растителен екстракт без захар и синтетични добавки.

Журито, съставено от експерти, награди и люти сосове, пюрета, разядки и сладка. Те са произведени в единствената у нас ферма за люти чушки, където се отглеждат над 150 сорта.

Изложители от Ботуша станаха финалисти в надпреварата с каротенова паста и десертно вино. Първото в света италианско суши, което направи своята премиера на “Фудтех”, също получи признание от журито. Специалистите бяха впечатлени от оризови топки със зелечукови и месни плънки.

Най-високите награди на изложението бяха връчени на италианска и българска компания. Първата представя линия продукти от кактусови листа, а втората демонстрира медовина розе. Производителите разкриват, че древното питие е приготвено по уникална технология.

Не се вари, което позволява да се запазят живите ензими на меда. Прибавят се и листенца от роза дамасцена.

“Наистина е впечатляващо да се види как само за година във винената и хранителната индустрия са осъществени толкова много и значими промени, което обяснява и силната конкуренция в конкурса за иновации”, отбеляза главният директор на Международен панаир - Пловдив, д-р Иван Соколов.

Всички отличени продукти могат да се дегустират в Града на виното и деликатесите, където са щандовете на участници във “Винария” и “Фудтех”.

Там е разположена и изложбата “Вкусовете на Италия”, където фирми изкушават с пасти, колбаси, десерти с шамфъстък, зеленчукови ястия и билкови ликьори. Представят се и продукти, подходящи за полезната средиземноморска диета.

С отслабващ ефект е и шоколадът, който е разработен от Института по криобиология в София. Десертът съдържа натурално какао, колагенови пептиди от говежди костен бульон, биологично активни екстракти, витамини и лиофилизирани плодове.

Мегафорумът за агробизнес, храни и напитки, включващ изложбите “Агра”, “Фудтех” и “Винария”, продължава до 24 февруари в Пловдивския панаир.

Огромен интерес на “Агра” предизвикват мултифункционалната икономична техника, семена и торове, както и фиданки, които се разпродават за минути.

Мултифункционалната икономична техника е сред акцентите на “Агра”.
Мултифункционалната икономична техника е сред акцентите на “Агра”.