Слънчев бряг в средата на класацията за семеен ол инклузив това лято

Българският Слънчев бряг е класиран 5-и сред десетте най-достъпни европейски курорта в рейтинг на семейните почивки ол инклузив за лятото на 2019 г. Той е изготвен от сайта TravelSupermarket, който проучва и сравнява цените на туристическия пазар.

Абсолютен рекордьор е Испания – тя държи не само първото, но и още четири места в класацията на евтините ваканции в Европа. В листата са още Гърция, Мароко, Турция.

Проучване показва, че пакетните почивки продължават да трупат популярност. Само във Великобритания тази година планиращите такива ваканции са с 14 на сто повече, а офертите са поевтинели с 36% спрямо миналото лято.

7 нощувки в

екзотичен европейски

курорт може да

излязат само

225 евро на човек

през месец май, цитира лондонският в. “Дейли мейл” данни от проучването. “В края на миналия век на мода бяха полупансионите, в чиято цена освен нощувка влизаха закуска и вечеря - казва Ема Кълтърст от TravelSupermarket. - Днес предпочитаният вариант е ол инклузив, в чиято цена са включени транспорт, настаняване, 3 пъти на ден храна и определени напитки и ползване на някои съоръжения в хотела. Това пести пари, особено от разликата във валутните курсове извън еврозоната”, обяснява тя. Храната и напитките по ресторанти също са голям харч, а с ваканционните пакети отпадат тревогите къде да се яде и колко би струвало това. “Допълнителни разходи ви дебнат само на летището, за сувенири, за още едно питие, кола под наем и някоя еднодневна екскурзия. Останалото е включено в цената”, уверява Ема Кълтърст. Условието при най-ниските цени е почиващите да са минимум двама, които делят обща стая.

1. Коста Брава,

Испания

Този средиземноморски район в испанската провинция Херона (Жирона на каталунски) носи типичните белези на масов курорт, но е изпъстрен и с чаровни каталунски градчета, накацали едно до друго по крайбрежието. Старинната им част, безкрайните пясъчни плажове, чистото и топло море, дългият летен сезон предлагат приятна и интересна почивка още от май. Селищата са свързани с влак, който пътува на 30 минути все край морето, и срещу 3 евро можеш да ги обиколиш всичките чак до Барселона и по желание всеки ден да сменяш плажа. Аквапаркове, подводничарство, разходки с корабче правят мястото много подходящо за семейна ваканция.  Коста Брава

Коста Брава

“Дивият бряг” е известен и със съвсем достъпните цени на пакетната почивка. Една седмица в хотел Ibersol Sorra D'Or (3 звезди) в курорта Малграт де мар например британски фирми предлагат за 240 до 270 евро на човек с включени полет и пълен пансион. Разликата в цените е заради различните градове, от които излитат почиващите.

2. Агадир, Мароко

С 25-27 градуса през лятото, 20-ина през зимата и 300 слънчеви дни в годината градът е смесица от арабска класика и съвременни удобства за отдих. Районът е известен с голфигрища, километрична плажна ивица, възможности за сърф, променада с кафенета, ресторанти и барове. Местните хора - предимно бербери, са любезни и толерантни, пише “Дейли мейл”. Ориенталският дух на пазарите, типичната мароканска архитектура в старата част на града със занаятчийски работилници и градини, панорамната гледка от средновековната крепост носят атмосферата на арабска приказка.  Агадир

Агадир

7 нощувки от 8 май в хотел El Pueblo Tamlelt (3 звезди), самолет и пълен пансион струват около 300 евро на човек. Хотелът е на 200 м от плажа, има 3 басейна, включително детски, и е разположен в огромен парк. Предлага фитнес център с турска баня, сауна, масажи, за да се насладиш на почивката и без да излизаш от комплекса.

3. Майорка, Испания

Испанският балеарски остров е известен с изгодните си цени – сайтът TravelSupermarket го нарежда на 3-о място в класацията на европейските курорти. Той привлича туристите с ярко слънце, кристално море, живописни заливчета, заобиколени от варовикови възвишения, древни римски и мавритански руини. Посещаван от испанското кралско семейство и ред световни знаменитости, средиземноморският курорт има и евтини варианти за почивка.  Остров Майорка

Остров Майорка

7-дневна ваканция със самолет и пълен пансион в тризвездния хотел MLL Caribbean Bay в курорта Ел Аренал от 1 май например се предлага на британците за 260-280 евро на човек според мястото, от което излитат.

4. Коста Дорада,

Испания

Тази година търсенето на пакетни почивки там се е повишило с 66% сред англичаните. Този курортен район южно от Барселона има 200 км крайбрежна ивица, обсипана с 20-ина колоритни градчета. Много от плажовете са със син екофлаг и са подходящи за деца с плитките си кристални и топли води. Името Златен бряг идва от златистия им пясък. Ако бягате от тълпите, долината на река Ебро даже и през сезона предлага уединение сред пясъчните дюни. Kрай столицата на Коста Дорада – Салоу, се намира увеселителният парк “Порт Авентура” - най-големият в Южна Европа. Там са изградени 5 зони за развлечение - Средиземноморието, Дивият запад, Мексико, Китай и Полинезия, с типичните за тях архитектура, храна и игри.  Увеселителният парк “Порт Авентура” на Коста Дорада

Увеселителният парк “Порт Авентура” на Коста Дорада

От 16 май 7-дневна почивка в 3-звездния хотел в Салоу Santa Monica Playa с пътните и храната излиза на британците 280 до 380 евро на човек.

5. Слънчев бряг,

България

Българският курорт като че ли е по-известен с купонджийските си сцени, но също така има красиви плажове и предлага различни водни спортове, пише TravelSupermarket. Туристите се забавляват на игрище за пейнтбол, писта за картинг и аквапарк. Заради всичко това и ниските цени сайтът го поставя 5-и в класацията. Той сочи, че в хотел “Диамант” (4 звезди) на 250 м от морето 7-дневна пакетна ваканция се предлага за 250 до 380 евро на човек в зависимост от мястото на излитане от Великобритания.

6. Кушадасъ,

Турция

Този курорт на Егейско море по западния турски бряг е приятно съчетание от условия за модерна почивка и старинни паметници и руини.

Той е традиционна спирка на круизни кораби. По крайбрежния му булевард и пристанището за яхти се редят хотели и ресторанти. Близкият античен град Ефес привлича чужденците с шедьоври на егейската археология в Турция.

А посещението на дома, в който се смята, че е живяла и починала Дева Мария, съчетава почивката с поклонничество.  Кушадасъ

Кушадасъ

Транспортът и 7-дневен пълен пансион в 3-звездния хотел Flora Suites се предлага за 290 до 340 евро на човек.

7. Коста Бланка,

Испания

Казват, че този средиземноморски район във Валенсия е събрал всички прелести на едно място. Мекият, слънчев климат и високото качество на живот примамват тълпи туристи.

Търсенето сред британците на почивки там е нараснало рекордно – със 113 процента. Коста Бланка

Коста Бланка
 

Плажовете са красиви, водата – топла и спокойна, слънчевите дни – 320, а нощният живот – страхотен. Там се намират два прочути испански курорта – Аликанте и Бенидорм, както и богатият на археологически находки град Елче.

В хотел Cabana в Бенидорм (3 звезди) цените за едноседмична пакетна почивка от 7 май са между 330 и 420 евро на човек.

8. Корфу,

Гърция

Този остров е легендарен с богата източна и западна култура и архитектура, със скъпи имоти за богаташи и по-евтини курорти за масов туризъм.

Плажовете му – скалисти, широки и равни или закътани в заливчета, са на три морета - Йонийско, Адриатическо и Средиземно. Островът е изключително зелен заради невероятния климат. Негови владетели са били Рим, Византия, Неапол, Венеция, Австрия, Франция и Англия, която през XIX век го предава на Гърция. Затова е толкова богат на археологически обекти и исторически сгради като двореца на австрийската императрица Сиси.  Корфу

Корфу

Едноседмична пакетна почивка с транспорта в Summertime Hotel Apartments (3 звезди) в Сидари от 14-15 май се движи в диапазона 225-325 евро на човек.

9. Фуертевентура,

Испания

Това е испански остров в архипелага на Канарските острови, известен с топлото си време през цялата година и слънчевите си плажове. Популярен е с водните спортове – водни ски, сърфинг и уиндсърфинг, заради постоянния северен и североизточен вятър.

Фуертевентура се намира на 100-ина километра от бреговете на Африка.

През януари температурата е между 17 и 20°C, а през август и септември – 24-25°C.

Макар че голяма част от крайбрежието е каменисто, там се намират и едни от най-красивите атлантически плажове с фин пясък и лазурни води.  Фуертевентура

Фуертевентура

В хотел Labranda Tahona Garden (3 звезди) в курорта Коста Калета 7-дневна ваканция ол инклузив от 15 май струва от 300 до 380 евро.

10. Крит,

Гърция

Тук Рея родила Зевс и го скрила в пещера от баща му Кронос.

Дедал построил лабиринта, обитаван от Минотавъра, а Икар измайсторил восъчните си крила и полетял с тях.

Но на остров Крит се пренасяш не само в гръцката митология и археология, а и на малки закътани или обширни пясъчни плажове.

Тук има местенца както за богаташи, така и за хора със скромни доходи – разликата е в мащабите на лукса. Търсенето на оферти за ваканция се е повишило с 44% тази година.  Крит

Крит

Най-големият гръцки остров изобилства с таверни, барове и клубове, но ако рибните специалитети не са по джоба ви и сте на пълен пансион, можете да опитате от вкусните банички със сирене калицуния.

Ако ви стане топло или искате да се разхождате, островът има високи планини и стръмни каньони с пешеходни пътеки за хайкинг и трекинг.

В хотел Despo (3 звезди) в Аналипси на 25 км от столицата Ираклион пакетна почивка от 7 дни през май се предлага на цени от 270 до 370 евро.