Възможно е след анализ в края на годината да се стигне до коригиране на новата формула за изчисляване на размера на пенсиите, ако тя покаже драстични отклонения. Това каза пред БНР председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов (ДПС).

От тази година беше премахнато изискването кандидат-пенсионерите да посочат 3 последователни години от последните 15 от преди 1997 г. Обявената цел беше да се улеснят гражданите, защото преди 2000 г. не е имало регистър на осигурените и те трудно намират документи, за да докажат правата си.

Адемов поясни, че резултатът е на база симулационен модел на база представителна извадка от пенсиониралите се през 2017 г. 

Според депутата ощетени ще бъдат хора, които в десетилетието преди 2000 г. са се осигурявали върху много висок доход. Причината е, че по това време не е било прието ограничението за максимален осигурителен доход.

Между тях по данни на Националния осигурителен институт има бивши шефове на фалирали банки и фирми. Освен това имало възможност и да се манипулират документите, с които се доказва стажът и доходът.

Така се е получило несъразмерно съотношение между осигурителния принос на някои хора и средните нива на осигурителния доход в страната. "Но не трябва да позволяваме единични нарушения, ако ги има или са доказани, да служат за повод да накажем коректните", каза председателят на социалната комисия.