Най-големият нискотарифен превозвач в Европа "Райънеър" ще преразпредели резервните си части от централния си склад във Великобритания в други места в ЕС заради възможния Брекзит без сделка. Това заяви ръководителят на подразделението за поддръжка "Райънеър" Engineering Карстен Мюленфелд пред DPA. Според него вносът и износът на резервни части могат да бъдат затруднени при твърд Брекзит- например чрез митнически ограничения, предава investor.bg.

„Ние се притесняваме, че ще ни отнеме повече време, за да вземем резервните части от централния склад в Станстед до летищата, където се нуждаем от тях в кратък срок", подчертава Мюленфелд. От началото на годината според него техническите части на ирландската авиокомпания се преместват на други места в ЕС. Стандартните части, които се използват при поддръжка на въздухоплавателни средства, включват колела, спирачни дискове и осветителни елементи.

По-големи складове - в допълнение към централния склад в Англия, съществуват на различни места - Бергамо, Мадрид и Дъблин. Има и по-малки складове - в Германия например те са в Шьонефелд и Франкфурт на Майн. В Германия изцяло притежавано дъщерно дружество отговаря за поддръжката на въздухоплавателните средства – става дума за Ryanair Engineering Germany GmbH. Седалището е в Шьонефелд близо до Берлин, компанията е основана през есента. Тя следва да създаде 100 нови работни места и така да удвои броя на служителите си.