Руският премиер Дмитрий Медведев благодари за добрите отношения в небесната канцелария и за хубавия ден, което илюстрирало и добрите отношения между страните ни

В Министерския съвет започна срещата между българския премиер Бойко Борисов и руския му колега Дмитрий Медведев. Той благодари на Борисов за поканата и заяви, че в икономическите отношения има постижения в някои сфери и по-лоши ситуации в други през последната година. Подчерта газовото сътрудничество и това в атомната сфера и туризма.

Медведев благодари на Борисов за добрите му отношения в небесната канцелария и за хубавия ден, което било и илюстрацията на отношенията между двете страни.

Борисов заяви, че България като член на ЕС и на НАТО има периоди, в които стокообменът с Русия е намалял, но в туризма сме успели да се справим. За газовия хъб "Балкан" той каза, че България ясно е артикулирала, че ще участва в газопреноса, защото "просто ни се полга".

Българският премиер поясни, че след 2020 г. нашите тръби се изпразват и че търсят източници от Русия, Азербайджан, от терминала за втечнен газ, за да си запълним тръбите. "Южен поток" беше за 60 млрд., тази е за 16 млрд куб.м газ (има предвид продължението на "Турски поток") и не виждам защо България да се отказва от най-добрата и най-поддържаната, модерна газова система". Той намекна, че щом "Северен поток" 1 и "Северен поток" 2 могат да стават, защо да не се случи и това България да продължи да пренася газ. 

"С "Белене" ситуацията е променена", каза Борисов. Арбитражът в Париж е отсякъл "реакторите са ваши". "Ние ги платихме кеш и сега България има увити в найлони ядрени реактори".

В Руската делегация са Константин Чуиченко и Олга Городец, вицепремиери, Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията, Александър Новак, министър на енергетиката, Максим Орешкин, министър на икономическото сътрудничество, Максим Топилин, министър на труда и социалната защита, Алексей Лихачов, ген. директор на "Росатом", и Алексей Милер, шеф на "Газпром" и др.