Велико Тръново е един от градовете, които през последните няколко години имат бърз икономически растеж, каза по време на дискусия „Икономически перспективи пред България в контекста на глобалните процеси“, кметът Даниел Панов.

"Само за 2015-2018 г. чуждите инвестиции са между 100 и 110 млн.лв. на година, а българските са над 180 милиона лв. за последните 2 години.

Виждаме липсата на кадри в предприятията, които се правят и се разширяват. Заплатите растат и през последните 2 години Велико Търново вече не е градът на 500-те лв. Само в новите хипермаркети, които отвориха в последните няколко месеца, средните заплати са около 1000-1100 лв.", изброи пред предприемачи от региона Панов.

Не само географското разположение е важно, но и връзката между местната власт и бизнеса е факт, допълни той.

Важно според него е също, че средствата, които бяха отделени от правителството - над 1,350 милиарда лв. ще бъдат инвестирани до 2023 г. за магистрала "Хемус". Той посочи, че магистралата трябваше да минава на 39 км от старата столица, а в момента най-близкото отстояние ще бъде в посока Момин сбор на около 8 км и 13 км до Поликраище.

Именно тези два важни обекта -"Хемус" и пътят Русе - Велико Търново, правят не само Велико Търново важен град за икономически растеж, но и всички други общини, които са в областта", каза кметът. Когато потенциални инвеститори идвали за разговори, се интересували също от летище, жп възел.

"С решение на общото събрание на НСОРБ искаме да продължим програмата за саниране. Това е един добър проект, който в последните 6 месеца е спрян. Имаме развитие и по този въпрос. Очакваме министър Горанов да приеме три варианта за продължаването й, които сме предложили, за да може тази програма отново да бъде стартирана. Само във Велико Търново имаме 67 проекта, които са подадени в Банката за развитие, и при условие, че има финансиране, веднага ще бъдат обявени и процедурите", съобщи Панов на строителния бранш.

Дискусията във Велико Търново бе организирана от Предприемачи ГЕРБ и Фондация „Ханс Зайдел“. В нея участваха още евродепутатът Ева Майдел и бившият финансов министър Симеон Дянков, който в момента е директор на Института за финансови пазари към Лондонския университет по икономика.